Letselwerende beglazing
Gehard en gelaagd glas

Wat is veiligheidsglas?

Veiligheidsglas staat ook wel bekend als letselwerende beglazing. Veiligheidsglas is eigenlijk de algemene naam voor glassoorten met een letselwerend breukgedrag. Glas dat veiligheid biedt! 

Als standaard floatglas breekt, dan ontstaan grote scherven die tot ernstige snijwonden kunnen lijden. Bij veiligheidsglas lijdt glasbreuk niet tot ernstig letsel.

Binnen deze glassoort wordt onderscheid gemaakt tussen gelaagd glas, gehard glas of een combinatie daarvan. 

Vaak wordt draadglas ook onder de noemer veiligheidsglas geschaald, echter is dit in veel situaties schijnveiligheid en is draadglas geen officiële soort veiligheidsglas. 

Als draadglas breekt, komen er namelijk wel veel glasscherven vrij, die wel gevaarlijk kunnen zijn.

Veiligheidsglas glas moet toegepast worden in situaties waar het glas meer dan 80 cm van de grond komt. Dit in verband met het doorval- of letsel risico (NEN 6702 of 3569, constructieve veiligheid). We vertellen u graag wat de verschillen tussen de veiligheidsglas soorten zijn.

Wat is gelaagd glas?

Gelaagd veiligheidsglas bestaat uit minimaal 2 glasplaten met daartussen een folie. Dit is in de meeste gevallen een PVB folie. Deze folie zorgt ervoor dat het glas bij breuk als het ware aan de folie blijft kleven. Er ontstaan dus geen gevaarlijke scherven waaraan u zich kunt verwonden.

Een groot voordeel van gelaagd glas is dat het glas bij glasbreuk niet uiteen valt, maar één geheel blijft. Er ontstaat dus geen opening in het glas. Dit maakt het glas ook in zekere zin inbraakvertragend. Voordat u door het glas heen kunt breken, bent u een beste tijd verder. Gelaagd glas is verkrijgbaar in 33.1. 44.2 of 88.2. U ziet het in de video.

Wat is gehard veiligheidsglas?

Gehard veiligheidsglas heeft een extra thermische behandeling gehad waardoor het glas tot wel vijf keer sterker wordt dan gewoon glas. Bij breuk valt dit glas uiteen in wel 10.000 kleine glaskorrels die ongevaarlijk voor u zijn en dus geen letsel veroorzaken. Het kan hooguit een klein schrammetje opleveren.

Gehard veiligheidsglas wordt vaak toegepast in badkamer (denk aan een glazen douchewand of deur) of als interieurbeglazing (tafels, glazen wanden of deuren). Een groot voordeel van gehard glas is dat dit glas beter tegen water/vocht kan dan gelaagd glas. Dit komt door het ontbreken van de folie die bij gelaagd glas kan gaan delamineren.

Een ander voordeel is dat veiligheidsglas bestand is tegen hogere temperatuurverschillen dan bijvoorbeeld “standaard” floatglas.

De 3 grote voordelen van veiligheidsglas?

Gehard en gelaagd glas verschillen van elkaar in glasopbouw en de mate van veiligheid. Het is per situatie afhankelijk wel type veiligheidsglas het meest geschikt is voor uw situatie. Bent u naast de verschillen ook nieuwschierig naar de grote voordelen van veiligheidsglas? In onze blog ‘Dé 3 grote voordelen van gelaagd veiligheidsglas‘ vertellen wij u er alles over. 

Bekijk ook onze andere blogs voor meer nuttige informatie en handige producten!

Stel hier je vraag via WhatsApp