Hoe kies je de perfecte spiegel?
Wij vertellen je er alles over

De keuze voor de perfecte spiegel

Iedereen heeft er wel één of meer in zijn of haar woning hangen. Een spiegel in de badkamer, een spiegel in de gang om nog even uw looks te checken voordat u gaat. Of een spiegel in de woonkamer als decoratie aan de muur.

Maar, welke toepassingen, kleuren en figuren zijn er nou eigenlijk allemaal? En niet geheel onbelangrijk, hoe hang je ze op? We vertellen het u allemaal in deze blog! Van ovale spiegels en spiegels op maat tot aan grote spiegels en kleine spiegels, bij ons vindt u het allemaal. Wij leveren spiegels op maat of wij kunnen ze leveren vanuit onze grote voorraad.

Welke vormen spiegels zijn er?

Groot, klein, rond, vierkant, blank of gekleurd. Een facet in de spiegel of een toog. Spiegels zijn er in verschillende soorten, maten, kleuren en designs. Voor elke situatie is er wel een spiegel, maatwerk of niet. Het is maar net voor welke ruimte u een spiegel zoekt en wat past bij uw interieur natuurlijk.

Maar, wat past dan bij uw interieur? Hiervoor kunt u het best eerst bepalen in welke ruimte en waar de spiegel komt te hangen. Dient de spiegel als wanddecoratie of heeft deze ook echt een functie? Als u dat heeft bepaalt, dan kunt u gaan nadenken over de vorm van de spiegel.

Een staande spiegel wordt bijvoorbeeld vaak niet aan de muur bevestigd. De naam zegt het ook al, deze blijft staan. En is meestal om uzelf in te bekijken. Ideaal dus voor de slaapkamer. Een wandspiegel daarentegen wordt vaak aan de wand bevestigd en is geschikt voor verschillende ruimtes en functies. In de gang, het toilet of als decoratie aan de muur in de woonkamer.

En voor ruimtes waar veiligheid belangrijk is, neem openbare ruimtes, zijn er ook veiligheidsspiegels. Deze hebben een folie aan de achterzijde, waardoor de spiegel niet in alle stukken uiteenvalt bij breuk, maar het aan de folie blijft kleven.

Waar hangt u een spiegel?

Als u een spiegel heeft aangeschaft, wilt u deze natuurlijk zo snel mogelijk ophangen. Logisch! Maar de grote vraag is vaak: ‘waar en hoe hoog?’. Er zijn verschillende mooie plekken in- en om het huis om een spiegel op te hangen.

Gaat u bepalen waar de spiegel komt te hangen? Houdt dan deze twee dingen in gedachten:

  • Hang een spiegel tegenover een raam of lichtbron

Hierdoor lijken ruimtes een stuk groter en het reflecteren van het zonlicht geeft een warm en knus gevoel.

  • Hoogte van de kamer

Hoe hoog is de kamer? Neem dat wel mee in uw besluit. In een lage kamer kunt u bijvoorbeeld een spiegel het best horizontaal hangen om het optisch hoger te laten lijken. En in een hoge kamer juist verticaal om de kamer optisch langer te laten lijken.

En hoe hoog hangt u de spiegel dan?

De plek is bepaald, dan is het tijd om na te denken over de hoogte. Bij het bepalen van de hoogte zit er natuurlijk verschil in de vorm van de spiegel. Rond, ovaal, vierkant. En de grootte speelt ook een belangrijke rol. Wij geven u wat tips voor het bepalen van de hoogte.

Tip 1: Wie gaan er gebruik van maken?

Wie gaan er gebruik van de spiegel maken? Dat is belangrijk! Als u weet wie dat zijn, dan kunt u de gemiddelde lengte berekenen en op basis daarvan bepalen hoe hoog of hoe laag de spiegel komt. Zo heeft iedereen er plezier van.

Voorbeeld: een spiegel van 2 meter hoog kunt u het best iets (circa 30 cm) boven de grond hangen. En voor een spiegel van 60×60 kun je het best de gemiddelde ooghoogte als uitgangspunt nemen.

Tip 2: De lichtbron

Waar staat de lamp of de tv? De reflectie hiervan kan in uw ogen schijnen. Houdt daar bij het ophangen dus ook rekening mee. Het beste is om het alvast even te testen. Even vasthouden aan de muur en kijken of het de juiste hoogte is. En er dus geen nare reflecties ontstaan.

Hoe hang ik een spiegel op?

De plek en de hoogte zijn bepaald, nu de bevestiging nog. Het is belangrijk om van te voren te bepalen hoe u de spiegel gaat bevestigen. U wilt tenslotte niet dat deze van de muur valt. Het ophangen van van een spiegel kunt u op meerdere manieren doen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte en zwaarte van de spiegel. U kunt een spiegel ophangen door

middel van klemmen, met tape of met kit of in een speciaal daarvoor gemaakt U-profiel of klikprofiel die u aan de muur bevestigd. Wilt u de spiegel bevestigen met lijm? Zorg dan dat u gebruik maakt van (zuurvrije) spiegel lijm en de lijm in verticale banen,en dus nooit in horizontale banen aanbrengt. 

Naast dat, afhankelijk van welke situatie je de spiegel bevestigd word de wijze van bevestiging gekozen: Lijm deze niet op een gipsplaat, maar gebruik bij een gipsplaat klemmen die je monteerd met schroeven. Zo weet u zeker dat de spiegel aan de muur blijft hangen.

Hoe spiegel schoonmaken?

Als de spiegel eenmaal hangt, wil je deze natuurlijk ook schoon houden. Want een vieze spiegel staat niet fris in je interieur. Wij vertellen hoe u in drie stappen uw spiegel spik en span heeft!

  1. Frame schoonmaken: maak eerst het frame van de spiegel schoon met een vochtige doek. Er is speciaal schoonmaakmiddel om frames schoon te maken. Maar let op: smeer uw spiegel zonder frame hier niet mee in!
  2. Het glas schoonmaken: nu is het glas aan de beurt! Pak een schone doek, een beetje glassex of glasreiniger en spuit het glas in. Maak vervolgens zigzag bewegingen van boven naar beneden totdat u het glas helemaal schoon heeft.
  3. Checken!: Doe een stapje naar achteren en kijk of de spiegel ‘echt schoon’ is. Ziet u geen strepen meer of gemiste plekjes? Wel? Veeg deze dan nog even weg met de andere kant van de doek!

Spiegel kopen?

Bestel uw spiegel dan direct! En wij kunnen naast levering ook de montage voor u uitvoeren. En dat monteren, dat doen de vertrouwde mensen van ons vaste team met glaszetters. Bij Glashandel Aart Bouman is niets te gek! Door onze jarenlange ervaring kunt u rekenen op een stuk vakwerk. 

Onze glasspecialisten adviseren u graag en komen samen met u tot de meest geschikte glasoplossing.

Bekijk ook onze andere blogs voor meer nuttige informatie en handige producten!

Stel hier je vraag via WhatsApp