Voorzetramen
Extra isolatie als dubbelglas niet mogelijk is
De eenvoudige manier om te isoleren met

Voorzetramen

Is het bij uw ramen niet mogelijk om dubbel glas te plaatsen? Bijvoorbeeld omdat u in de huidige monumentale situatie de kozijnen en/of ramen niet kan óf mag isoleren met dubbel (HR++) isolatieglas?

Voorzetramen zijn in dat geval een goede én eenvoudige manier om uw ramen van enkel glas extra te isoleren. Met het plaatsen van een voorzetraam op het raamhout verdubbelt u namelijk de isolatiewaarde en blijft de oorspronkelijke situatie intact.

Een voorzetraam creëert een stilstaande luchtspouw, wat tot 50% minder warmteverlies leidt. En naast een betere isolatiewaarde en het afsluiten van tocht, zorgt een voorzetraam ook nog eens voor een betere geluidsisolatie.

Kortom, een gemakkelijke en tevens budgetvriendelijke manier om ramen goed te isoleren en tegelijk te besparen op uw energierekening. Onze glaszetters adviseren u graag over de juiste wijze van plaatsing voor uw situatie.

Aart Bouman - Voorzetraam hout groen klein raam

Ons assortiment voorzetramen

Klik op de gewenste glassoort om te bestellen. U heeft bij elke glassoort de keuze uit verschillende lengtes en breedtes

Voorzetraam hout
Voorzetraam aluminium

Snelle service

Bij ons kunt u altijd snelle service verwachten

Kwaliteit

Altijd de beste kwaliteit

Voorraad

Alles op voorraad

Vragen?

Wij staan u graag te woord!

Verschillende

Type voorzetramen

Bij voorzetramen heeft u keuze uit ramen met een houten- of aluminium rand.

Voorzetramen met houten rand

Voorzetramen met een houten rand worden geleverd met witte grondverf, zodat u deze zelf in elke gewenste kleur kunt schilderen. Dit heeft als groot voordeel dat u dezelfde verf kunt gebruiken bij regulier onderhoud als de rest van de kozijnen. 

Daardoor valt ook het voorzetraam een stuk minder op. Profielen van houten voorzetramen zijn 27 mm breed en worden door middel van schroeven aan het kozijn bevestigd.

Voorzetramen met aluminum rand

Voorzetramen met gepoedercoat aluminium rand komen het meest voor. Het profiel van dit type voorzetraam is een stuk smaller, namelijk 18 mm breed. Daarnaast is dit type ook veel duurzamer.

Voorzetramen met een gepoedercoate aluminium rand zijn standaard te leveren in de RAL-kleuren 9010 (wit), 9001 (crème wit), 6009 (donkergroen), 8019 (bruin) of in gewoon blank aluminium.

Andere RAL-kleuren zijn op bestelling en tegen meerprijs leverbaar. In dat geval worden de profielen voor montage op de gewenste kleur gepoedercoat. Heeft u geen RAL-kleur, maar een andere kleurcode? Dat kan uiteraard ook tegen een meerprijs. Het profiel wordt dan wel gespoten in plaats van gepoedercoat.

Wat kost een voorzetraam?

De kosten van een voorzetraam zijn natuurlijk afhankelijk van de afmeting van het raam. In principe worden alle voorzetramen op maat gemaakt. En dat betekent voor ieder voorzetraam een andere prijs. Kunt u ons een indicatie geven van de afmeting? Dan kunnen wij u informeren over de kosten van een voorzetraam. Stuur ons gerust een mail met als onderwerp Prijs voorzetramen en u ontvangt binnen enkele werkdagen een reactie terug. Bellen mag natuurlijk.

Voor meer informatie over de kosten van een voorzetraam? Bekijk onze webshop.

De voordelen van voorzetramen

Montage van voorzetramen

De aluminium voorzetramen die wij leveren kunnen op verschillende manieren aan bestaand raamhout worden bevestigd. U kunt kiezen tussen montage met schroeven, knevels of voorzetramen die op het bestaande kozijn worden bevestigd. Elke wijze van bevestiging heeft voor en/of nadelen.

Neem bijvoorbeeld voorzetramen die bevestigd worden met knevels. Deze kunt u gemakkelijk weghalen om erachter even schoon te maken. Kiest u voor voorzetramen met schroeven? Schroeven vallen minder op, maar als u de ruit vaak losmaakt om schoon te maken, dan wordt de werking minder.

U kunt er ook voor kiezen om aan één zijde van het voorzetraam scharnieren toe te passen. Dit kan handig zijn bij een groot formaat voorzetramen en ook bij het loshalen om ze te reinigen. Persoonlijk hebben wij een voorkeur voor schroeven, zeker omdat in de praktijk na montage het raamwerk zelden wordt losgehaald.

Onze houten voorzetramen worden standaard met schroeven bevestigd.

Het plaatsen van achterzetramen kan ook een optie voor u zijn!

Is het in de huidige situatie ook niet toegestaan om voorzetramen te plaatsen? Bijvoorbeeld omdat u niets aan het aangezicht mag veranderen? En wilt u toch graag de isolatiewaarde verbeteren?

Heeft u dan al eens gedacht aan het plaatsen van achterzetramen. Achterzetramen zijn vergelijkbaar met voorzetramen, alleen de kant van plaatsing verschilt met elkaar. Zo creëert u toch de gewenste isolatiewaarde en blijft het pand onveranderd. En niet geheel onbelangrijk: het plaatsen van achterzetramen is goedgekeurd volgens de Monumentenwet!

Is zowel een voorzetraam als achterzetraam mogelijk? Dan adviseren wij altijd plaatsing vanaf de buitenzijde (voorzetramen), zeker bij glas-in-lood-ramen. Voorzetramen blokkeren namelijk het best alle weersinvloeden, zoals regen en wind. Maar ook geluiden. Bij achterzetramen is er vochtdoorslag mogelijk bij oud glas-in-lood.

Hierdoor zou u makkelijker condens kunnen krijgen in de spouw. Wilt u meer informatie over achterzetramen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Voorzetraam bestellen

Wilt u een voorzetraam bestellen om uw enkel glas extra te isoleren? Bij glashandel Aart Bouman kunt u gemakkelijk uw voorzetraam online bestellen. Ga naar onze webshop om op een eenvoudige wijze uw aluminium of houten voorzetraam samen te stellen. Zodra u op de knop bestellen heeft gedrukt, gaan wij voor u aan de slag.

Wilt u graag advies ontvangen of wilt u graag dat wij uw voorzetraam komen inmeten? Neem dan contact met ons op, dan maken wij met u een afspraak om langs te komen.

Maar er zijn ook

Nadelen en/of klachten

Er kunnen nadelen of klachten ontstaan bij het gebruik van voorzetramen. Wij leggen u hier uit hoe dit op te lossen is.

Condens

Na de montage van de voorzetramen kan het voorkomen dat er condens ontstaat tussen het oude glas en het voorzetraam. Dit komt omdat er dan in het (oude) raamwerk nog vocht aanwezig is wat niet weg kan. 

Denk bijvoorbeeld aan vocht dat nog aanwezig is tussen het glas in lood, op het oude stopverf of op het hout door achterstallig schilderwerk.

Hoe op te lossen

Door het voorzetraam iets los te halen en eventueel iets tussen het rubber te doen om zo een opening te creëren, zodat het er achter door kan luchten, en het vocht kan ontsnappen. Na verloop van tijd kan u het raamwerk weer vastdraaien.

Ophoping stof of beestjes

Bij glas in lood en achterzetramen kunnen stof en kleine beestjes zich ophopen in de spouw. Glas in lood is nooit 100% dicht, zeker oud glas in lood niet. Door de minuscule kleine gaatjes kan er wat binnen komen kruipen.

Hoe op te lossen
Door het voorzetraam 1x per jaar los te halen en grondig schoon te maken.
Vlekken op het glas
Bij plaatsing aan de zuid/ zuidwest kant kunnen er bij zeer helder weer vlekken op het glas zichtbaar worden.
Hoe op te lossen

Door voor montage het glaswerk af te nemen met schoonmaakspray of water met ammonia. En het glas daarna af te nemen met een droge, niet pluizige doek. Daarnaast adviseren wij om tijdens de montage handschoenen te dragen.

Alles wat u wilt weten...

Veelgestelde vragen voorzetramen

De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in U-waarde. Hoe lager de u-waarde hoe beter het isoleert. Enkel glas / Enkel glas-in-lood heeft een u-waarde van ca 5.7. Standaard dubbelglas heeft een u-waarde van ca 2.8. Een voorzetraam heeft een u-waarde van 2.8. Je kunt de isolatiewaarde nog verder verbeteren door te kiezen voor een duurdere variant die is voorzien van een pyrolytische (HR) warmtereflecterende coating.

De geluidsisolatie is afhankelijk van de ruimte tussen het frame en het oude glas.

Hoewel het officieel nooit is getest en gecertificeerd, schatten wij in dat het rond de 26 DB ligt.

Wij adviseren om te kiezen voor montage met schroeven.
Dit omdat knevels opvallender aanwezig zijn. Voor de kwaliteit en de werking zijn beiden goed, en er is dus geen beste wijze van montage.

In uitzonderlijke gevallen kan het nodig zijn om blijvend iets te ventileren. Snij dan in het rand-rubber van het voorzetraam 2x5cm het rubber weg.
Doe dit dan linksonder en rechtsboven, zodat er ventilatie mogelijk is.

Bij de keuze van een voorzetraam met gewoon float 4mm glas komen de kosten ongeveer uit op:
Hout: €206,95 incl. btw per m²
Aluminum: €171,57 incl. btw per m² (standaard kleur)

Je kunt bij de keuze voor het glas van een voorzetraam standaard kiezen voor:

  • Enkel glas 4 of 6 mm dik
  • Enkelglas met pyrolytische coating 4 of 6 mm
  • Enkel gelaagd letselveilig glas 33.1 of 44.2 of 44.1 geluidswerend

Voorzetramen zijn een populaire keuze wanneer dubbelglas geen optie is. Zoals de naam al deels verklapt, plaatsen we een extra raam voor een bestaand raam. Zo ontstaat er een extra isolatielaag, met een dergelijke werking zoals dubbel glas. Dus je plaats het frame met glas van buitenaf gezien voor het bestaande raam. Zo bescherm je bijvoorbeeld het glas in lood tegen vocht en wind en zorgt je voor een betere isolatiewaarde.

Heeft uw pand een monumentale status? In sommige gevallen is het dan niet toegestaan om het aangezicht van het pand te veranderen. Voorzetramen aan de buitenzijde van het pand zijn dan niet mogelijk. Wilt u toch isolatieglas aanbrengen? Dan zijn onze achterzetramen een uitstekende optie. Bij een achterzetraam wordt de aanvullende isolatie aan de binnenzijde van het pand aangebracht, waardoor deze van buitenaf niet zichtbaar is. Achterzetramen blijven daardoor binnen de bepalingen van de Monumentenwet, terwijl ze dezelfde isolerende eigenschappen bieden als voorzetramen. Let op: Het is ook handig om te kiezen voor achter- zetramen als u de onderste ramen bij oude kozijnen wil laten schuiven.

Een voorzetraam heeft dezelfde voordelen (alleen wel minder effectief) als HR++ glas.
Het werkt isolerend tot 50% meer ten opzichte van enkelglas en is meer geluidswerend. Terwijl het originele glas en raamwerk blijft behouden.
Het is beduidend goedkoper dan het vervangen van het oude glas voor hr++ isolatieglas.

De isolatiewaarde van voorzetramen is te vergelijken met standaard dubbelglas.
Stel u heeft een 20m² oppervlakte glas (standaard eengezinswoning) dan bespaart u tot wel €140 per jaar aan stookkosten.

Ja dat kan als u dat wilt. U moet er dan wel voor kiezen om het frame te nemen met scharnieren en knevels.
De keuze voor schroeven is dan niet de meest handige variant, want als u de schroeven te vaak los draait, werkt het op den duur niet meer.

Ja, een getoogde vorm, een cirkel, of een schuine zijde is mogelijk.
Er zitten wel beperkingen aan, laat u dan ook vooraf informeren wat wel en wat niet mogelijk is.

De ervaringen

van onze klanten

Prima vlotte service

Wat een perfecte afhandeling,ookals je iets zelf vergeet maken ze je daar op atent
- Waddinxveen

Snel en goed

Mijn kachel ruitje is snel en keurig geleverd. Top!
- Naaldwijk

Niet ontvangen wat ik heb besteld

Vlotte verzending , maar glascelband van 2 mm dik besteld en betaald. Het ontvangen celband is 5 mm dik en dat is wel “ietsje” meer. Ik kan dit dus niet gebruiken. Ik moet nu alsnog band van 2 mm dik zoeken.

Reactie van het bedrijf

Goedemorgen, Jammer te horen dat u niet het juiste product heeft ontvangen, heel vervelend! Waarschijnlijk heeft een van onze collega's zich vergist. Fijn dat u dit nu meldt, dan kunnen we u direct een goede variant toesturen. Deze gaat vandaag nog op de post! Er is een mogelijkheid dat u de breedte en hoogte heeft omgedraaid. We zullen u vanmorgen nog telefonisch contacten om het e.e.a. af te stemmen. Met hartelijke groet Aart Bouman

- Drenth

Mooi&goed

Gemakkelijk te bestellen via website.Netjes geleverd bij nietthuis op afgesproken plaats. Materiaal is prachtig.
- West Brabant

Snelle levering

online bestelling gedaan, volgende dag netjes ingepakt geleverd.
- Ittervoort
183 klanten waarderen ons gemiddeld met een 9.5/10
Uw voorzetraam online bestellen of meer weten?

Neem dan direct contact met ons op!

Stel hier je vraag via WhatsApp