Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wij helpen u graag aan een antwoord! Misschien staat uw vraag hierbij en anders kunt u ons altijd bellen of mailen!

Dubbelglas

Het is lastig om aan te geven hoe lang uw dubbelglas mee gaat. Dit is namelijk van meerdere factoren afhankelijk, zoals bijvoorbeeld of het schilderwerk goed wordt onderhouden. U krijgt bij ons 10 jaar garantie op het lek raken van dubbelglas (HR) ++. Echter leert de praktijk ons dat dubbelglas nagenoeg altijd meer dan 20/25 jaar meegaat. 
U krijgt bij ons altijd 10 jaar garantie op het lek raken van dubbelglas.
Ja, het oude glas in lood kan uit het raam worden gehaald. Vervolgens wordt het naar de werkplaats gebracht. Oud lood bevat namelijk vocht en zal altijd zorgen voor condens in het dubbelglas. Wij verloden het oude glas in lood opnieuw en patineren het nieuwe lood, zodat het weer de oude look en feel krijgt. Als het oude glas wordt hergebruikt, wees er dan van bewust dat beschadigingen in het glas ook weer terugkomen in het dubbelglas. Met glas in lood in dubbelglas bereikt het glas een isolatiewaarde van 3.0.

De prijs wordt berekend op basis van een aantal factoren, waaronder de afmeting en de glaskeuze. Benieuwd naar de kosten voor HR(++) glas? Wij stellen graag vrijblijvend een offerte voor u op. U kunt via onze webwinkel een bestelling plaatsen of telefonisch contact met ons opnemen. Wij komen natuurlijk ook graag langs om een passende offerte voor u op te stellen.

U vervangt dubbel glas wanneer de ruit lek is of wanneer er een barst in de ruit zit of zelfs gebarsten is. Een lekke ruit is o.a. te herkennen aan een witte waas over de ruit.
U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een dubbel glas ruit te vervangen, wanneer u voor een meer geïsoleerde variant wilt gaan. Bijvoorbeeld HR ++ glas of triple glas. Wij adviseren u graag.

De dikte van HR ++ varieert van 14 mm tot 26 mm. Welke dikte glas u nodig heeft, hangt af van waar het glas geplaatst wordt. Soms is het nodig om een bredere glasplaat te rekenen, afhankelijk van de grootte en locatie waar de ruit geplaatst moet worden. Lees meer over dubbel glas op de website.

HR++ glas heeft zijn isolatie te danken aan de HR coating en de gasvulling. Bij dubbel glas is de tussenruimte gevuld met lucht. Dubbel glas is dus wel isolerend, maar minder dan HR ++ glas.

Weet u exact de dikte en opbouw van het glas, bestel dan eenvoudig dubbel glas of HR++ glas via onze webwinkel. Heeft u nog vragen of advies nodig, neemt u dan gerust contact met ons op.

Bij de meeste dubbel glas ruiten staat in het kader waar de ruit van afkomstig is. Het kader is de afstandhouder tussen de twee glasbladen. Daar staat een tekst en beschrijving van de maten, de fabrikant en de opbouw van de glasplaat.

HR(++) glas

HR ++ glas bestaat uit twee glasplaten met op de binnenruit een HR-coating. De tussenruimte is gevuld met argongas. Afhankelijk van de breedte van de spouw krijgt het glas een kwalificering mee, HR, HR+ of HR++ glas.

De verschillen tussen enkelglas, luchtgevuld glas en HR-glas worden hier uitgelegd.

Hoe dik HR++ glas is, hang af van twee factoren namelijk: de spouw en of het gelaagd glas moet zijn ja of nee. Bent u benieuwd welke dikte geschikt is voor uw project? Neem voor meer informatie contact met ons op.

Glas met een zo hoog mogelijke isolatiewaarde, dat willen we natuurlijk allemaal. Echter zijn de mogelijkheden afhankelijk van de dikte van de sponning in het kozijn. HR++ glas is namelijk niet geschikt voor elk kozijn.

Heeft u op dit moment dubbelglas, dan kan dit vaak wel worden vervangen door HR++ glas. Maar als de kozijnen nog beschikken over ramen met enkelglas, dan is vervanging in het huidige niet altijd mogelijk. Er zal gekeken dienen te worden naar het gewicht en de dikte van HR++ glas ten opzichte van enkelglas. Wilt u meer weten over HR++ glas in oude kozijnen? Bekijk dan eens onze blog!

Het is van te voren moeilijk in te schatten wat HR++ glas voor uw project gaat kosten. Het spreekt natuurlijk voor zich dat een kleine hoeveelheid HR++ glas goedkoper is dan een grote. Daarnaast speelt de plek waar HR++ glas geplaatst dient te worden ook een belangrijke rol. Wilt u meer informatie over de kosten van HR++ glas? Wij komen graag bij u langs voor een passende offerte op maat.

U kunt HR++ glas herkennen aan verschillende dingen. De eenvoudigste manier om te bekijken of u HR++ glas heeft is om door de spouw van het glas te kijken of daar een gedrukte classificatie staat waarin HR++ vermeld staat. Staat dit er niet? Dan weet u zeker dat het geen HR++ glas is.

Daarnaast kunt u ook de truc met de aansteker hanteren. Houd een aansteker met het vlammetje dicht tegen de binnenruit. Als het goed is ziet u twee vlammetjes. Krijgt één van deze vlammetjes een andere kleur? Dan heeft u HR++ glas.

HR++ glas heeft een U-waarde vanaf 1.1. Voor de U-waarde geldt: hoe lager dit cijfer, hoe beter de isolatiewaarde. We spreken pas van HR++ glas als het een spouw heeft vanaf 13 mm. Is de spouw breder? Dan gaat het om andere glas classificaties zoals HR+ of HR glas. De breedte van de spouw hangt af van de situatie waarin het glas wordt geplaatst en tevens hoeveel ruimte er voor het glas beschikbaar is.

HR++ glas is niet standaard geluidswerend. Het is wel mogelijk om het glas te voorzien van een dikkere binnenruit of een speciale folie tussen het glas te laten plaatsen die ervoor zorgt dat het glas geluidswerend is. Het blijft HR++ glas, maar dan met geluidswerende optie.

Het verschil tussen HR en HR++ glas zit in de breedte van de spouw. HR+ glas heeft een spouw van 8 mm – 12 mm. HR++ glas heeft een spouw van 13 mm – 18 mm.

Triple glas

Triple glas, ookwel HR+++ glas. Dit glas bestaat uit drie glasplaten met daartussen twee afstandhouders. De ruimtes tussen de drie glasbladen zijn meestal gevuld met argon gas. Naast dat HR glas één coating op de binnenruit heeft, geldt voor triple glas twee keer deze coating.

Triple glas is er vanaf 2,5 centimeter en tot 5 cm met een isolatiewaarde van 0,6 U.

Ja. Triple glas is hetzelfde als HR++ glas. Het verschil is dat triple glas beter isoleert door de 3e tussenruit. De HR coating houdt de warmte binnen en de kou buiten.

Wat de exacte prijs van Triple glas is, is van te voren moeilijk te bepalen. De prijs hangt ten eerste af van de hoeveelheid glas dat nodig is. Ten tweede of het plaatsen van het Triple glas gepaard gaat met de plaatsing van nieuwe kozijnen en ten derde de plaats waar het glas geplaatst moet worden. 

Voor een bovenverdieping bijvoorbeeld zijn meer mensen en een hijskraan nodig. Deze factoren zijn allemaal van invloed op de uiteindelijke prijs voor het plaatsen van Triple glas.

Monumentenglas

Monumentenglas is een veelomvattend begrip. Onder monumentenglas verstaan wij bijvoorbeeld vacuümglas, licht- tot zwaargetrokken glas en krypton gevuld glas. Monumentenglas wordt vaak toegepast in oude, monumentale panden waar bijna geen ruimte is voor het plaatsen van goed isolerend glas. In dit geval dient er gekeken te worden naar een oplossing om toch een maximale isolatiewaarde te behalen.

De keuze voor monumentenglas wordt vaak gemaakt als het aangezicht van het glas behouden dient te blijven, maar de isolatiewaarde wel gemaximaliseerd moet worden. Dit kan uitstekend met monumentenglas.

Benieuwd wat monumentenglas u gaat kosten? De kosten hangen af van verschillende factoren zoals de keuze voor de glassoort. Maar ook of het glas enkel geleverd dient te worden of ook geplaatst, speelt een rol. Voor passend advies kunt u altijd contact met ons
opnemen over monumentenglas.

Glas in lood

Glas in lood bestaat uit allemaal stukjes enkelglas die door middel van loodlijsten bij elkaar worden gehouden. Glas in lood is leverbaar in verschillende kleuren, maar ook in wit glas.

Hoe duur glas in lood is, is van te voren moeilijk te bepalen. Dit hangt af van de situatie waarin het glas geplaatst moet worden. Heeft u glas in lood nodig voor uw project? En wilt u graag persoonlijk advies? Wij helpen u graag.

Ja, glas in lood kan ik dubbelglas. Het glas wordt in dat geval helemaal schoongemaakt en in het dubbelglas gezet. Dit zorgt ervoor dat het glas beter isoleert dan voorheen. Let wel op: het glas heeft nog niet hetzelfde isolatieniveau als bijvoorbeeld HR+, HR++ of HR+++ glas.

Ventilatieroosters

Jazeker, en het is belangrijk dit regelmatig te doen. Als er vuil tussen zit, wordt de ventilatiecapaciteit kleiner.
Bekijk de handleiding voor het onderhouden van Ducoton roosters.

Ventileren is erg belangrijk voor uw gezondheid. Dagelijks komt er ruim 10 liter vocht vrij in de woning. Dit is vaak in de vorm van stoom en wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld douchen of koken. Vocht wat blijft hangen, kan schimmels veroorzaken. Schimmels kunnen allergieën versterken en leiden tot luchtwegproblemen.

Door op de juiste manier te ventileren met ventilatieroosters kunt u zorgen dat vocht voldoende wordt afgevoerd en blijft de lucht in uw woning dus gezond.

Goed ventileren doet u met ventilatieroosters. Ventilatieroosters zorgen dat er altijd in meer of minder mate een doorstroom van lucht in de verblijfsruimte ontstaat. Daardoor wordt de vervuilde lucht afgevoerd en de ruimte weer voorzien van nieuwe frisse lucht.  Zorg altijd dat u de ventilatieroosters ook jaarlijks schoonmaakt. Dit kan makkelijk door het voorste roostertje er af te wippen, en dan met de stofzuiger erlangs is voldoende.

Veiligheidsglas

Veiligheidsglas is dé naam voor glas met een letsel werende werking. Bij breuk valt ‘gewoon’ glas (floatglas) uiteen in scherpe stukken die verwondingen kunnen veroorzaken. Bij veiligheidsglas is er bij breuk geen risico op letsel. Alles over veiligheidsglas leest u hier!

In sommige situatie is gewoon glas niet veilig genoeg. Als je langs de ruit kan lopen en de ruit geen borstwering heeft of de borstwering is lager dan 80 cm dan is doorvalveilig glas nodig. Het Kenniscentum Glas heeft hiervoor een norm opgesteld.
Raadpleeg de norm voor veiligheidsglas hier.

Nee zeker niet. Als draadglas breekt komen er veel splinters vrij. Ook kun je makkelijk door het glas heen komen. En als je er eenmaal doorheen bent, kan het glas nog steeds verwondingen veroorzaken door bijvoorbeeld uitstekende punten. 

Draadglas mag dus niet worden gezien als veiligheidsglas. Het is namelijk niet doorvalveilig. Wel kan draadglas LICHT inbraakvertragend werken.

Het grootste verschil tussen gehard en gelaagd veiligheidsglas zit in de reactie van glas bij breuk. Bij breuk valt gehard glas uiteen in allemaal kleine stukjes en gelaagd glas blijft één geheel. Alles over de verschillen kunt u lezen in onze blog ‘veiligheidsglas’.

Nee in principe niet, alleen als het glas in de deur onder de 80 cm ‘begint’.

Wat gelaagd veiligheidsglas kost is per situatie verschillend. De locatie van het te plaatsen glas en de hoeveelheid spelen een rol bij het bepalen van de kosten van gelaagd glas. Wilt u precies weten wat gelaagd glas u gaat kosten? Dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen voor een offerte op maat.

Glas inmeten en plaatsen

Om het glas met de juiste afmetingen en dikte te bestellen, moet er goed ingemeten worden. Klik hier voor onze uitleg.
Komt u er niet uit, dan kunnen wij tegen een vergoeding het glas bij u komen inmeten.

Wij leggen u graag uit hoe u de dikte kunt bepalen. U leest het hier. 

De glasmaat is de maat waarop het glas gemaakt wordt.
De dagmaat, ook wel doorkijkmaat genoemd, is de maat tussen de glaslatten. Ofwel het stuk van het glas waar u doorheen kijkt. Dit is niet hetzelfde als de glasmaat. Daarvoor moet namelijk nog een aparte berekening worden gemaakt.

De sponningmaat is de strakke glas maat van de plek waar het glas uiteindelijk ingezet wordt. Let op: sponningmaat (ook wel strakke maat genoemd) is niet de glasmaat.

U moet er nog een omtrekspeling vanaf halen om te zorgen dat het glas niet te strak wordt ingezet en dus kan barsten.

Overig

Begrippen rond isolatieglas worden hierin uitgelegd.

Bij Krypton gevuld glas zit er tussen de spouw van de ruit geen lucht maar een edelgas zoals Krypton of Argon. Krypton heeft een betere isolatiewaarde dan Argon. Krypton wordt daarom ook vaker toegepast bij bijvoorbeeld monumentale gebouwen die zijn voorzien van een dunne spouw. 

Zo kan er zonder afbreuk te doen aan de authentiek toch een betere isolatiewaarde worden verkregen. Heeft u een spouw die groter is dan 10 mm, dan is Argon ook een goed alternatief. Krypton heeft in dat geval namelijk geen betere isolatiewaarde.

Delaminatie betekent het loslaten van de (PVB) folie tussen het gelaagde glas. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Ten eerste doordat het glas is blootgesteld aan vocht en ten tweede doordat het glas rondom is afgekit met siliconenkit. Deze kit heeft een negatieve werking op de folie waardoor het losraakt/terugtrekt van het glas.
Alle glassoorten die wij innemen worden door ons afgevoerd en gestort in aparte glascontainers. Vervolgens wordt het glas verzameld door Vlak Glas Recycling Nederland (VRN) en zij zorgen ervoor dat het glas wordt verwerkt, gezuiverd en vervolgens weer als grondstof wordt aangeboden. Dit voor bijvoorbeeld de productie van glaswol of glazen flessen.
Ja, dat is er! Er zijn mogelijkheden om luxaflex of plissés in dubbelglas te verwerken. Deze zijn in meerdere varianten en kleuren leverbaar. Heeft u interesse? Laat u zich door ons adviseren.
Een glasbreuk ontstaat als er te grote temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas zitten. Hierbij moet u denken aan temperatuurverschillen die groter zijn dan ca 25 graden Celsius.  Een thermische breuk kan ontstaan door bijvoorbeeld kussens tegen het glas te plaatsen of doordat de zonwering maar gedeeltelijk naar beneden is geplaatst bij fel zonlicht.
Een thermische breuk is te herkennen doordat de breuklijn loodrecht uit de kant loopt en eindigt in een grillig patroon.
Ja dat mag, alleen als u daarvoor kiest vervalt de garantie vanuit de fabrikant op het glas. 
De glasmaat is de maat waarop het glas gemaakt wordt.
De dagmaat, ook wel doorkijkmaat genoemd, is de maat tussen de glaslatten. Ofwel het stuk van het glas waar u doorheen kijkt. Dit is niet hetzelfde als de glasmaat. Daarvoor moet namelijk nog een aparte berekening worden gemaakt.

De sponningmaat is de strakke glas maat van de plek waar het glas uiteindelijk ingezet wordt. Let op: sponningmaat (ook wel strakke maat genoemd) is niet de glasmaat.

U moet er nog een omtrekspeling vanaf halen om te zorgen dat het glas niet te strak wordt ingezet en dus kan barsten.

Of krassen uit het glas verwijderd kunnen worden is afhankelijk van de diepte van de kras. Als u met uw nagel over de kras gaat en deze niet voelt, dan is het vaak mogelijk om hem weg te polijsten. Heeft u een kras op uw ruit? Neem dan contact met ons op. Wij kijken graag samen met u naar een passende oplossing. 

Let op: een kras vlak bij de rand kan sowieso niet behandeld worden. Dit komt doordat de warmte van het polijsten glasbreuk kan veroorzaken.

Met voorzetramen blijft het oude elementen in het kozijn gehandhaafd. Bijvoorbeeld bij oud glas in lood of ander uniek enkel glas. Door het toepassen van voorzetramen (al dan niet op dezelfde kleur van het schilderwerk) creëert u een extra stilstaande luchtlaag en dus een betere isolatiewaarde t.o.v. van de oude situatie. 

Naast de isolatiewaarde, beschermt u het oude glas in lood door het tegenhouden van weer en wind en dus ook meteen tegen mogelijk vochtdoorslag.

Een glazen keukenwand kan zeker voorzien worden van gekleurd glas. Er zijn diverse kleuren mogelijk. Zo is er altijd wel een kleur die bij uw keuken past.

Na het plaatsen is het belangrijk dat u het glas na het uitharden van de kit (ca. 2 dagen) goed schoonmaakt om de afmeszeepresten te verwijderen. 

Dit kunt u het beste met water en ammonia of groen afwasmiddel doen (geen geel!).

Hardnekkige plekken zijn met terpentine of nagellakremover ook te verwijderen.

Het gewone onderhoud kan met lauw water en ammonia of schoonmaakazijn.

Stel hier je vraag via WhatsApp