Veelgestelde vragen

Heeft u vragen?
Wij helpen u graag aan een antwoord! Misschien staat uw vraag hierbij en anders kunt u ons altijd bellen of mailen!

Om het glas met de juiste afmetingen en dikte te bestellen, moet er goed ingemeten worden. Klik hier voor onze uitleg.
Komt u er niet uit, dan kunnen wij tegen een vergoeding het glas bij u komen inmeten.

Begrippen rond isolatieglas worden hierin uitgelegd.

In sommige situatie is gewoon glas niet veilig genoeg. Als je langs de ruit kan lopen en de ruit geen borstwering heeft of de borstwering is lager dan 80 cm dan is doorvalveilig glas nodig. Het Kenniscentum Glas heeft hiervoor een norm opgesteld.
Raadpleeg de norm voor veiligheidsglas hier.

Jazeker, en het is belangrijk dit regelmatig te doen. Als er vuil tussen zit, wordt de ventilatiecapaciteit kleiner.
Bekijk de handleiding voor het onderhouden van Ducoton roosters.

Het grootste verschil tussen gehard en gelaagd veiligheidsglas zit in de reactie van glas bij breuk. Bij breuk valt gehard glas uiteen in allemaal kleine stukjes en gelaagd glas blijft één geheel. Alles over de verschillen kunt u lezen in onze blog ‘veiligheidsglas’.

Het is lastig om aan te geven hoe lang uw dubbelglas mee gaat. Dit is namelijk van meerdere factoren afhankelijk, zoals bijvoorbeeld of het schilderwerk goed wordt onderhouden. U krijgt bij ons 10 jaar garantie op het lek raken van dubbelglas (HR) ++. Echter leert de praktijk ons dat dubbelglas nagenoeg altijd meer dan 20/25 jaar meegaat. 

U krijgt bij ons altijd 10 jaar garantie op het lek raken van dubbelglas.

Veiligheidsglas is dé naam voor glas met een letsel werende werking. Bij breuk valt ‘gewoon’ glas (floatglas) uiteen in scherpe stukken die verwondingen kunnen veroorzaken. Bij veiligheidsglas is er bij breuk geen risico op letsel. Alles over veiligheidsglas leest u hier!

Bij Krypton gevuld glas zit er tussen de spouw van de ruit geen lucht maar een edelgas zoals Krypton of Argon. Krypton heeft een betere isolatiewaarde dan Argon. Krypton wordt daarom ook vaker toegepast bij bijvoorbeeld monumentale gebouwen die zijn voorzien van een dunne spouw. Zo kan er zonder afbreuk te doen aan de authentiek toch een betere isolatiewaarde worden verkregen. Heeft u een spouw die groter is dan 10 mm, dan is Argon ook een goed alternatief. Krypton heeft in dat geval namelijk geen betere isolatiewaarde.

Nee zeker niet. Als draadglas breekt komen er veel splinters vrij. Ook kun je makkelijk door het glas heen komen. En als je er eenmaal doorheen bent, kan het glas nog steeds verwondingen veroorzaken door bijvoorbeeld uitstekende punten. Draadglas mag dus niet worden gezien als veiligheidsglas. Het is namelijk niet doorvalveilig. Wel kan draadglas LICHT inbraakvertragend werken.

Delaminatie betekent het loslaten van de (PVB) folie tussen het gelaagde glas. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Ten eerste doordat het glas is blootgesteld aan vocht en ten tweede doordat het glas rondom is afgekit met siliconenkit. Deze kit heeft een negatieve werking op de folie waardoor het losraakt/terugtrekt van het glas.

Alle glassoorten die wij innemen worden door ons afgevoerd en gestort in aparte glascontainers. Vervolgens wordt het glas verzameld door Vlak Glas Recycling Nederland (VRN) en zij zorgen ervoor dat het glas wordt verwerkt, gezuiverd en vervolgens weer als grondstof wordt aangeboden. Dit voor bijvoorbeeld de productie van glaswol of glazen flessen.

Ja, dat is er! Er zijn mogelijkheden om luxaflex of plissés in dubbelglas te verwerken.
Deze zijn in meerdere varianten en kleuren leverbaar. Heeft u interesse? Laat u zich door ons adviseren.

Een glasbreuk ontstaat als er te grote temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas zitten. Hierbij moet u denken aan temperatuurverschillen die groter zijn dan ca 25 graden Celsius. 

Een thermische breuk kan ontstaan door bijvoorbeeld kussens tegen het glas te plaatsen of doordat de zonwering maar gedeeltelijk naar beneden is geplaatst bij fel zonlicht.

Een thermische breuk is te herkennen doordat de breuklijn loodrecht uit de kant loopt en eindigt in een grillig patroon.

Ja dat mag, alleen als u daarvoor kiest vervalt de garantie vanuit de fabrikant op het glas. 

De glasmaat is de maat waarop het glas gemaakt wordt.

De dagmaat, ook wel doorkijkmaat genoemd, is de maat tussen de glaslatten. Ofwel het stuk van het glas waar u doorheen kijkt. Dit is niet hetzelfde als de glasmaat. Daarvoor moet namelijk nog een aparte berekening worden gemaakt.

De sponningmaat is de strakke glas maat van de plek waar het glas uiteindelijk ingezet wordt. Let op: sponningmaat (ook wel strakke maat genoemd) is niet de glasmaat.

U moet er nog een omtrekspeling vanaf halen om te zorgen dat het glas niet te strak wordt ingezet en dus kan barsten.

Of krassen uit het glas verwijderd kunnen worden is afhankelijk van de diepte van de kras. Als u met uw nagel over de kras gaat en deze niet voelt, dan is het mogelijk om hem weg te polijsten. Heeft u een kras op uw ruit? Neem dan contact met ons op. Wij kijken graag samen met u naar een passende oplossing. 

Let op: een kras vlak bij de rand kan sowieso niet behandeld worden. Dit komt doordat de warmte van het polijsten glasbreuk kan veroorzaken.

Ventileren is erg belangrijk voor uw gezondheid. Dagelijks komt er ruim 10 liter vocht vrij in de woning. Dit is vaak in de vorm van stoom en wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld douchen of koken. Vocht wat blijft hangen, kan schimmels veroorzaken. Schimmels kunnen allergieën versterken en leiden tot luchtwegproblemen. Door op de juiste manier te ventileren met ventilatieroosters kunt u zorgen dat vocht voldoende wordt afgevoerd en blijft de lucht in uw woning dus gezond.

Goed ventileren doet u met ventilatieroosters. Ventilatieroosters zorgen dat er altijd in meer of minder mate een doorstroom van lucht in de verblijfsruimte ontstaat. Daardoor wordt de vervuilde lucht afgevoerd en de ruimte weer voorzien van nieuwe frisse lucht. 

Zorg altijd dat u de ventilatieroosters ook jaarlijks schoonmaakt. Dit kan makkelijk door het voorste roostertje er af te wippen, en dan met de stofzuiger erlangs is voldoende.

Ja, het oude glas in lood kan uit het raam worden gehaald. Vervolgens wordt het naar de werkplaats gebracht. Oud lood bevat namelijk vocht en zal altijd zorgen voor condens in het dubbelglas.

Wij verloden het oude glas in lood opnieuw en patineren het nieuwe lood, zodat het weer de oude look en feel krijgt. Als het oude glas wordt hergebruikt, wees er dan van bewust dat beschadigingen in het glas ook weer terugkomen in het dubbelglas. Met glas in lood in dubbelglas bereikt het glas een isolatiewaarde van 3.0.

Met voorzetramen blijft het oude elementen in het kozijn gehandhaafd. Bijvoorbeeld bij oud glas in lood of ander uniek enkel glas. Door het toepassen van voorzetramen (al dan niet op dezelfde kleur van het schilderwerk) creëert u een extra stilstaande luchtlaag en dus een betere isolatiewaarde t.o.v. van de oude situatie. Naast de isolatiewaarde, beschermt u het oude glas in lood door het tegenhouden van weer en wind en dus ook meteen tegen mogelijk vochtdoorslag.

Open chat
Stel hier je vraag via WhatsApp