Vragen over glas?

Veelgestelde vragen

Wij helpen u graag aan een antwoord! Misschien staat uw vraag hierbij en anders kunt u ons altijd bellen of mailen!

Dubbelglas

Het is lastig om aan te geven hoe lang uw dubbelglas mee gaat. Dit is namelijk van meerdere factoren afhankelijk, zoals bijvoorbeeld of het schilderwerk goed wordt onderhouden. U krijgt bij ons 10 jaar garantie op het lek raken van dubbelglas (HR) ++. Echter leert de praktijk ons dat dubbelglas nagenoeg altijd meer dan 20/25 jaar meegaat. 
U krijgt bij ons altijd 10 jaar garantie op het lek raken van dubbelglas.
Ja, het oude glas in lood kan uit het raam worden gehaald. Vervolgens wordt het naar de werkplaats gebracht. Oud lood bevat namelijk vocht en zal altijd zorgen voor condens in het dubbelglas. Wij verloden het oude glas in lood opnieuw en patineren het nieuwe lood, zodat het weer de oude look en feel krijgt. Als het oude glas wordt hergebruikt, wees er dan van bewust dat beschadigingen in het glas ook weer terugkomen in het dubbelglas. Met glas in lood in dubbelglas bereikt het glas een isolatiewaarde van 3.0.

De prijs wordt berekend op basis van een aantal factoren, waaronder de afmeting en de glaskeuze. Benieuwd naar de kosten voor HR(++) glas? Wij stellen graag vrijblijvend een offerte voor u op. U kunt via onze webwinkel een bestelling plaatsen of telefonisch contact met ons opnemen. Wij komen natuurlijk ook graag langs om een passende offerte voor u op te stellen.

U vervangt dubbel glas wanneer de ruit lek is of wanneer er een barst in de ruit zit of zelfs gebarsten is. Een lekke ruit is o.a. te herkennen aan een witte waas over de ruit.
U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een dubbel glas ruit te vervangen, wanneer u voor een meer geïsoleerde variant wilt gaan. Bijvoorbeeld HR ++ glas of triple glas. Wij adviseren u graag.

De dikte van HR ++ varieert van 14 mm tot 26 mm. Welke dikte glas u nodig heeft, hangt af van waar het glas geplaatst wordt. Soms is het nodig om een bredere glasplaat te rekenen, afhankelijk van de grootte en locatie waar de ruit geplaatst moet worden. Lees meer over dubbel glas op de website.

HR++ glas heeft zijn isolatie te danken aan de HR coating en de gasvulling. Bij dubbel glas is de tussenruimte gevuld met lucht. Dubbel glas is dus wel isolerend, maar minder dan HR ++ glas.

Weet u exact de dikte en opbouw van het glas, bestel dan eenvoudig dubbel glas of HR++ glas via onze webwinkel. Heeft u nog vragen of advies nodig, neemt u dan gerust contact met ons op.

Bij de meeste dubbel glas ruiten staat in het kader waar de ruit van afkomstig is. Het kader is de afstandhouder tussen de twee glasbladen. Daar staat een tekst en beschrijving van de maten, de fabrikant en de opbouw van de glasplaat.

HR(++) glas

HR ++ glas bestaat uit twee glasplaten met op de binnenruit een HR-coating. De tussenruimte is gevuld met argongas. Afhankelijk van de breedte van de spouw krijgt het glas een kwalificering mee, HR, HR+ of HR++ glas.

De verschillen tussen enkelglas, luchtgevuld glas en HR-glas worden hier uitgelegd.

Hoe dik HR++ glas is, hang af van twee factoren namelijk: de spouw en of het gelaagd glas moet zijn ja of nee. Bent u benieuwd welke dikte geschikt is voor uw project? Neem voor meer informatie contact met ons op.

Glas met een zo hoog mogelijke isolatiewaarde, dat willen we natuurlijk allemaal. Echter zijn de mogelijkheden afhankelijk van de dikte van de sponning in het kozijn. HR++ glas is namelijk niet geschikt voor elk kozijn.

Heeft u op dit moment dubbelglas, dan kan dit vaak wel worden vervangen door HR++ glas. Maar als de kozijnen nog beschikken over ramen met enkelglas, dan is vervanging in het huidige niet altijd mogelijk. Er zal gekeken dienen te worden naar het gewicht en de dikte van HR++ glas ten opzichte van enkelglas. Wilt u meer weten over HR++ glas in oude kozijnen? Bekijk dan eens onze blog!

Het is van te voren moeilijk in te schatten wat HR++ glas voor uw project gaat kosten. Het spreekt natuurlijk voor zich dat een kleine hoeveelheid HR++ glas goedkoper is dan een grote. Daarnaast speelt ook de plek waar HR++ glas geplaatst dient te worden een belangrijke rol. Wilt u meer informatie over de kosten van HR++ glas? Wij komen graag bij u langs voor een passende offerte op maat.

Wellicht interessant: Het is mogelijk om subsidie aan te vragen voor HR++ glas. Ontdek hier alles over de subsidie op isolatieglas. 

U kunt HR++ glas herkennen aan verschillende dingen. De eenvoudigste manier om te bekijken of u HR++ glas heeft is om door de spouw van het glas te kijken of daar een gedrukte classificatie staat waarin HR++ vermeld staat. Staat dit er niet? Dan weet u zeker dat het geen HR++ glas is.

Daarnaast kunt u ook de truc met de aansteker hanteren. Houd een aansteker met het vlammetje dicht tegen de binnenruit. Als het goed is ziet u twee vlammetjes. Krijgt één van deze vlammetjes een andere kleur? Dan heeft u HR++ glas.

HR++ glas heeft een U-waarde vanaf 1.1. Voor de U-waarde geldt: hoe lager dit cijfer, hoe beter de isolatiewaarde. We spreken pas van HR++ glas als het een spouw heeft vanaf 13 mm. Is de spouw breder? Dan gaat het om andere glas classificaties zoals HR+ of HR glas. De breedte van de spouw hangt af van de situatie waarin het glas wordt geplaatst en tevens hoeveel ruimte er voor het glas beschikbaar is.

HR++ glas is niet standaard geluidswerend. Het is wel mogelijk om het glas te voorzien van een dikkere binnenruit of een speciale folie tussen het glas te laten plaatsen die ervoor zorgt dat het glas geluidswerend is. Het blijft HR++ glas, maar dan met geluidswerende optie.

Het verschil tussen HR en HR++ glas zit in de breedte van de spouw. HR+ glas heeft een spouw van 8 mm – 12 mm. HR++ glas heeft een spouw van 13 mm – 18 mm.

Triple glas

Triple glas, ookwel HR+++ glas. Dit glas bestaat uit drie glasplaten met daartussen twee afstandhouders. De ruimtes tussen de drie glasbladen zijn meestal gevuld met argon gas. Naast dat HR glas één coating op de binnenruit heeft, geldt voor triple glas twee keer deze coating.

Triple glas is er vanaf 2,5 centimeter en tot 5 cm met een isolatiewaarde van 0,6 U.

Ja. Triple glas is hetzelfde als HR++ glas. Het verschil is dat triple glas beter isoleert door de 3e tussenruit. De HR coating houdt de warmte binnen en de kou buiten.

De exacte prijs van Triple glas hang af van drie factoren; de hoeveelheid glas die nodig is, of het oude kozijn gebruikt kan worden of niet én plaats/locatie. Voor een bovenverdieping zijn meer mensen en een hijskraan nodig. Deze drie factoren hebben allemaal invloed op de prijs. Bent u benieuwd? Dan kunnen we een offerte op maat maken voor u.

Interessant om hier te vermelden: Het is mogelijk om subsidie aan te vragen voor Triple glas. Ontdek hier alles over deze ISDE subsidie.

Monumentenglas

Monumentenglas is een veelomvattend begrip. Onder monumentenglas verstaan wij bijvoorbeeld vacuümglas, licht- tot zwaargetrokken glas en krypton gevuld glas. Monumentenglas wordt vaak toegepast in oude, monumentale panden waar bijna geen ruimte is voor het plaatsen van goed isolerend glas. In dit geval dient er gekeken te worden naar een oplossing om toch een maximale isolatiewaarde te behalen.

De keuze voor monumentenglas wordt vaak gemaakt als het aangezicht van het glas behouden dient te blijven, maar de isolatiewaarde wel gemaximaliseerd moet worden. Dit kan uitstekend met monumentenglas.

Benieuwd wat monumentenglas kost? De kosten hangen af van verschillende factoren zoals de keuze voor de glassoort. En gaat u het glas zelf plaatsen of mogen wij dit voor u doen? Voor passend advies over monumentenglas kunt u altijd contact met ons opnemen.

Wilt u uw historisch monument milieuvriendelijker maken? Dan is het wellicht interessant om te weten dat sinds 1 januari 2024 de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) toegankelijker is geworden voor eigenaren van monumenten. Ontdek hier meer over deze subsidie.

Glas in lood

Glas in lood bestaat uit allemaal stukjes enkelglas die door middel van loodlijsten bij elkaar worden gehouden. Glas in lood is leverbaar in verschillende kleuren, maar ook in wit glas.

Hoe duur glas in lood is, is van te voren moeilijk te bepalen. Dit hangt af van de situatie waarin het glas geplaatst moet worden. Heeft u glas in lood nodig voor uw project? En wilt u graag persoonlijk advies? Wij helpen u graag.

Ja, glas in lood kan ik dubbelglas. Het glas wordt in dat geval helemaal schoongemaakt en in het dubbelglas gezet. Dit zorgt ervoor dat het glas beter isoleert dan voorheen. Let wel op: het glas heeft nog niet hetzelfde isolatieniveau als bijvoorbeeld HR+, HR++ of HR+++ glas.

Ventilatieroosters

Jazeker, en het is belangrijk dit regelmatig te doen. Als er vuil tussen zit, wordt de ventilatiecapaciteit kleiner.
Bekijk de handleiding voor het onderhouden van Ducoton roosters.

Ventileren is erg belangrijk voor uw gezondheid. Dagelijks komt er ruim 10 liter vocht vrij in de woning. Dit is vaak in de vorm van stoom en wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld douchen of koken. Vocht wat blijft hangen, kan schimmels veroorzaken. Schimmels kunnen allergieën versterken en leiden tot luchtwegproblemen.

Door op de juiste manier te ventileren met ventilatieroosters kunt u zorgen dat vocht voldoende wordt afgevoerd en blijft de lucht in uw woning dus gezond.

Goed ventileren doet u met ventilatieroosters. Ventilatieroosters zorgen dat er altijd in meer of minder mate een doorstroom van lucht in de verblijfsruimte ontstaat. Daardoor wordt de vervuilde lucht afgevoerd en de ruimte weer voorzien van nieuwe frisse lucht.  Zorg altijd dat u de ventilatieroosters ook jaarlijks schoonmaakt. Dit kan makkelijk door het voorste roostertje er af te wippen, en dan met de stofzuiger erlangs is voldoende.

Veiligheidsglas

Veiligheidsglas is dé naam voor glas met een letsel werende werking. Bij breuk valt ‘gewoon’ glas (floatglas) uiteen in scherpe stukken die verwondingen kunnen veroorzaken. Bij veiligheidsglas is er bij breuk geen risico op letsel. Alles over veiligheidsglas leest u hier!

In sommige situatie is gewoon glas niet veilig genoeg. Als je langs de ruit kan lopen en de ruit geen borstwering heeft of de borstwering is lager dan 80 cm dan is doorvalveilig glas nodig. Het Kenniscentum Glas heeft hiervoor een norm opgesteld.
Raadpleeg de norm voor veiligheidsglas hier.

Nee zeker niet. Als draadglas breekt komen er veel splinters vrij. Ook kun je makkelijk door het glas heen komen. En als je er eenmaal doorheen bent, kan het glas nog steeds verwondingen veroorzaken door bijvoorbeeld uitstekende punten. 

Draadglas mag dus niet worden gezien als veiligheidsglas. Het is namelijk niet doorvalveilig. Wel kan draadglas LICHT inbraakvertragend werken.

Het grootste verschil tussen gehard en gelaagd veiligheidsglas zit in de reactie van glas bij breuk. Bij breuk valt gehard glas uiteen in allemaal kleine stukjes en gelaagd glas blijft één geheel. Alles over de verschillen kunt u lezen in onze blog ‘veiligheidsglas’.

Nee in principe niet, alleen als het glas in de deur onder de 80 cm ‘begint’.

Wat gelaagd veiligheidsglas kost is per situatie verschillend. De locatie van het te plaatsen glas en de hoeveelheid spelen een rol bij het bepalen van de kosten van gelaagd glas. Wilt u precies weten wat gelaagd glas u gaat kosten? Dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen voor een offerte op maat.

Glas inmeten en plaatsen

Om het glas met de juiste afmetingen en dikte te bestellen, moet er goed ingemeten worden. Klik hier voor onze uitleg.
Komt u er niet uit, dan kunnen wij tegen een vergoeding het glas bij u komen inmeten.

Wij leggen u graag uit hoe u de dikte kunt bepalen. U leest het hier. 

De glasmaat is de maat waarop het glas gemaakt wordt.
De dagmaat, ook wel doorkijkmaat genoemd, is de maat tussen de glaslatten. Ofwel het stuk van het glas waar u doorheen kijkt. Dit is niet hetzelfde als de glasmaat. Daarvoor moet namelijk nog een aparte berekening worden gemaakt.

De sponningmaat is de strakke glas maat van de plek waar het glas uiteindelijk ingezet wordt. Let op: sponningmaat (ook wel strakke maat genoemd) is niet de glasmaat.

U moet er nog een omtrekspeling vanaf halen om te zorgen dat het glas niet te strak wordt ingezet en dus kan barsten.

Subsidie aanvragen

Bent u de eigenaar van een woning of zakelijk pand? Dan is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor HR++ glas (of voor glas met een nog hogere isolatiewaarde). Ontdek hier alle info met betrekking tot het aanvragen van subsidie.

Wilt u uw historisch monument milieuvriendelijker maken? Sinds 1 januari 2024 is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) toegankelijker geworden voor eigenaren van monumenten. Hier vind u meer informatie over het aanvragen van subsidie, óók wanneer het een monument betreft.

Wanneer u bijvoorbeeld enkelglas of (oud) dubbelglas gaat vervangen voor HR++ glas óf glas met een nog hogere isolatiewaarde, dan is het mogelijk om subsidie aan te vragen. De voorwaarden hiervoor zijn elk jaar weer (iets) anders. Daarom hebben we alle informatie op één plek voor u verzamelt. Ontdek het hier.

Kachelglas

U kunt met een goede glassnijder zelf het kachelglas op maat snijden, maar uiteraard kunnen wij dit ook voor u doen. Zo loopt u geen risico op een fout of breuk én heeft u ook geen restafval. Wij hebben de merken Robax en Neoceram in ons assortiment.

U kunt kachelglas zelf op maat snijden met een goede glassnijder. Let wel, het is erg duur glas. Wij adviseren u om het exact op maat te bestellen via onze webshop. Wij snijden het dan voor u op de gewenste maat. Door onze voorraad kunnen wij vrijwel direct leveren. Op werkdagen voor 13.00 uur besteld is dezelfde dag nog verstuurd.

Nee, zeker niet. Zo is gewoon glas absoluut niet hittebestendig. Gehard glas is wel bestand tegen enige hitte en warmtestraling. Dit glas gebruiken we bijvoorbeeld bij keukenachterwanden en als vloerplaat voor een kachel. Maar dit glas kunt u niet gebruiken in warmtebronnen zoals kachels en haarden.

Kachelglas van de merken Robax en Neoceram is speciaal geschikt voor het gebruik in houtkachels, open haarden en gaskachels. 

Let op: heeft u nog een kolenkachel? Dan kan het zijn dat er een vertekening in het kachelglas ontstaat. De zwaveldampen en hoge temperaturen zorgen ervoor dat er een soort van craquelé effect ontstaat in het glas. Dit is geen reden voor reclamatie.

Voor een kachel heeft u glas nodig dat bestand is tegen hoge temperaturen. Robax en Neoceram zijn beide bestand tegen zeer hoge temperaturen en worden dan ook veelvuldig toegepast bij kachels en haarden. Het glas heeft een lage uitzettingscoëfficiënt, wat concreet betekent dat het glas bij temperatuurschommelingen minder snel geneigd is om uit te zetten of te krimpen dan gewoon glas. Hardglas is niet geschikt als kachelglas.

Bij het verbranden van hout kan een roetaanslag ontstaan. Dit kan zich aan de wanden van de kachel gaan hechten, maar óók aan het glas.
Uiteraard hebben wij tips voor het schoonmaken van de kachelruit, maar natuurlijk is het beter om te voorkomen dat er aanslag op de ruit ontstaat. Zo kunt u langer en beter genieten van het vlammenspel. Onze tips hiervoor zijn: 

  • Stook droog hout
  • Zorg voor een goede hoge verbrandingstemperatuur.
  • Let ook op de goede luchttoevoer
  • Stook de juiste houtsoorten
  • Gebruik de kachel niet als het buiten windstil is, het miezert en/of mistig is
  • Start de kachel met de Zwitserse methode

U neemt hiervoor hittebestendig glas. Dit wordt ook wel kachelglas, vuurvast glas, Robax of Neoceram glas genoemd. Dit type glas is geen gehard glas, maar keramisch glas.

Gebruik hiervoor onze speciale kachelreiniger. Spray een hoeveelheid van de kachelreiniger op het glas en laat het enkele minuten inweken. Reinig de ruit daarna met een natte spons.

Breng op een keukenpapiertje een klein scheutje staalpolish aan en wrijf dit vervolgens goed in. Na een minuut kunt u de ruit oppoetsen en verwijdert u de hardnekkige aanslag. Op deze manier polijst u de ruit zonder dat het krast, met als resultaat een kraakheldere kachelruit.

We adviseren u om de kachelruit eerst af te laten koelen, voordat u de ruit met een vloeistof wilt schoonmaken. Een kachelruit zal niet snel kapot springen, maar ook voor uzelf is het fijner als het glas én de kachel zelf zijn afgekoeld.

Dit doet u als volgt: verkreukel (een nieuw) vochtig keukenpapiertje of krantenpapier. Doop het papier in de as van de houtkachel en wrijf ermee tegen het glas. Herhaal dit een aantal keer, net zolang totdat alle roetdeeltjes zijn losgekomen. Wrijf met een schoon papiertje het losse vuil weg.

Ja, glas is daartegen bestand. Het is ook mogelijk om schoonmaakazijn te mengen met lauw water en het glas met een microvezeldoek en dit mengsel schoon te maken.

Robax is hittebestendig glas; keramisch glas. Het kan een zeer hoge temperatuurbelasting tot wel 760 graden Celsius verdragen. Kachelglas is daarom ideaal voor kachels en (design)haarden.

Neoceram glas is hittebestendig, keramisch glas dat aan beide zijden gepolijst is. Hiermee wordt aanslag zoveel mogelijk voorkomen en is het makkelijker schoon te maken. Neoceram is, net als Robax, door de hoge hittebestendigheid ideaal om te gebruiken voor de kachel.

Als u op een werkdag vóór 13.00 heeft besteld, worden handzame maten dezelfde dag nog verstuurd. Grote ruiten van 0,8m² of meer worden met eigen bezorging verstuurd. Na uw bestelling wordt u geïnformeerd over de leverdag. We werken samen met PostNL en TransMission voor de levering van alle handzame bestellingen.

Het kachelglas wordt goed verpakt in bubbelfolie en karton. Dit garandeert een veilige levering via PostNL of Transmission. Wanneer tijdens het transport toch schade ontstaat, wordt een nieuwe ruit verzonden. Grote ruiten worden met onze eigen resteelwagen bezorgd, dat gaat gegarandeerd altijd goed.

De dikte van ons premium keramisch glas is voor Europese kachels 4mm. Dit is hetzelfde glas dat door alle grote kachel- en haardproducenten wordt gebruikt. Komt uw kachel van origine uit Amerika, dan is de dikte 5mm. Beide varianten zijn te bestellen in onze webshop.

Het advies is om bij het vervangen van het kachelglas ook goed te kijken naar alle koorden. Bij twijfel is ons advies deze vervanging meteen mee te nemen. Wij verkopen meerdere varianten in onze webshop.

Krijgt u een schroef niet los, pas dan op dat u de schroef niet vlak draait, en u geen grip meer hebt op de schroef. We adviseren dan kruipolie of WD40 op de schroef te spuiten. Herhaal dit een paar keer zodat het goed in kan werken. Mocht het nu uiteindelijk allemaal niet lukken, dan zit er niks anders op dan de schroef uit te boren. Ga hiervoor naar een plaatselijke metaalbewerker.

Ja, wij kopen het glas in bij de importeurs van Neoceram en Robax. Deze twee importeurs verkopen hetzelfde kachelglas aan alle merken kachels en haarden.

Geen probleem. Als u maar de glasmaten doorgeeft, dan kunnen wij elke gewenste maat kachelglas voor u snijden. Op werkdagen voor 13.00 besteld is dezelfde dag nog gesneden. U kunt het dan zelf ophalen of bij u thuis laten bezorgen.

Premium keramisch glas zoals Neoceram, maar ook Robax, is geschikt voor alle haarden en kachels. Dit geldt zowel voor gaskachels als houtkachels.

Als u de maat doorgeeft, dan kunnen wij een zwarte baan op het kachelglas aanbrengen. We vragen u dat aan te geven bij uw bestelling, vervolgens nemen wij contact met u op voor nadere afstemming. Wilt u kachelglas met één of meerdere zwarte randen dan is dat regulier binnen vijf werkdagen verstuurd.

Helaas kunnen wij u daar niet aan helpen. Voor gebogen glas verwijzen wij u graag door naar de fabriek of importeur van uw kachelmerk.

Lees in onze blog de 5 stappen voor het vervangen van een kachelruitje.

Overig

Begrippen rond isolatieglas worden hierin uitgelegd.

Bij Krypton gevuld glas zit er tussen de spouw van de ruit geen lucht maar een edelgas zoals Krypton of Argon. Krypton heeft een betere isolatiewaarde dan Argon. Krypton wordt daarom ook vaker toegepast bij bijvoorbeeld monumentale gebouwen die zijn voorzien van een dunne spouw. 

Zo kan er zonder afbreuk te doen aan de authentiek toch een betere isolatiewaarde worden verkregen. Heeft u een spouw die groter is dan 10 mm, dan is Argon ook een goed alternatief. Krypton heeft in dat geval namelijk geen betere isolatiewaarde.

Delaminatie betekent het loslaten van de (PVB) folie tussen het gelaagde glas. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Ten eerste doordat het glas is blootgesteld aan vocht en ten tweede doordat het glas rondom is afgekit met siliconenkit. Deze kit heeft een negatieve werking op de folie waardoor het losraakt/terugtrekt van het glas.
Alle glassoorten die wij innemen worden door ons afgevoerd en gestort in aparte glascontainers. Vervolgens wordt het glas verzameld door Vlak Glas Recycling Nederland (VRN) en zij zorgen ervoor dat het glas wordt verwerkt, gezuiverd en vervolgens weer als grondstof wordt aangeboden. Dit voor bijvoorbeeld de productie van glaswol of glazen flessen.
Ja, dat is er! Er zijn mogelijkheden om luxaflex of plissés in dubbelglas te verwerken. Deze zijn in meerdere varianten en kleuren leverbaar. Heeft u interesse? Laat u zich door ons adviseren.
Een glasbreuk ontstaat als er te grote temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas zitten. Hierbij moet u denken aan temperatuurverschillen die groter zijn dan ca 25 graden Celsius.  Een thermische breuk kan ontstaan door bijvoorbeeld kussens tegen het glas te plaatsen of doordat de zonwering maar gedeeltelijk naar beneden is geplaatst bij fel zonlicht.
Een thermische breuk is te herkennen doordat de breuklijn loodrecht uit de kant loopt en eindigt in een grillig patroon.
Ja dat mag, alleen als u daarvoor kiest vervalt de garantie vanuit de fabrikant op het glas. 
De glasmaat is de maat waarop het glas gemaakt wordt.
De dagmaat, ook wel doorkijkmaat genoemd, is de maat tussen de glaslatten. Ofwel het stuk van het glas waar u doorheen kijkt. Dit is niet hetzelfde als de glasmaat. Daarvoor moet namelijk nog een aparte berekening worden gemaakt.

De sponningmaat is de strakke glas maat van de plek waar het glas uiteindelijk ingezet wordt. Let op: sponningmaat (ook wel strakke maat genoemd) is niet de glasmaat.

U moet er nog een omtrekspeling vanaf halen om te zorgen dat het glas niet te strak wordt ingezet en dus kan barsten.

Of krassen uit het glas verwijderd kunnen worden is afhankelijk van de diepte van de kras. Als u met uw nagel over de kras gaat en deze niet voelt, dan is het vaak mogelijk om hem weg te polijsten. Heeft u een kras op uw ruit? Neem dan contact met ons op. Wij kijken graag samen met u naar een passende oplossing. 

Let op: een kras vlak bij de rand kan sowieso niet behandeld worden. Dit komt doordat de warmte van het polijsten glasbreuk kan veroorzaken.

Met voorzetramen blijft het oude elementen in het kozijn gehandhaafd. Bijvoorbeeld bij oud glas in lood of ander uniek enkel glas. Door het toepassen van voorzetramen (al dan niet op dezelfde kleur van het schilderwerk) creëert u een extra stilstaande luchtlaag en dus een betere isolatiewaarde t.o.v. van de oude situatie. 

Naast de isolatiewaarde, beschermt u het oude glas in lood door het tegenhouden van weer en wind en dus ook meteen tegen mogelijk vochtdoorslag.

Een glazen keukenwand kan zeker voorzien worden van gekleurd glas. Er zijn diverse kleuren mogelijk. Zo is er altijd wel een kleur die bij uw keuken past.

Na het plaatsen is het belangrijk dat u het glas na het uitharden van de kit (ca. 2 dagen) goed schoonmaakt om de afmeszeepresten te verwijderen. 

Dit kunt u het beste met water en ammonia of groen afwasmiddel doen (geen geel!).

Hardnekkige plekken zijn met terpentine of nagellakremover ook te verwijderen.

Het gewone onderhoud kan met lauw water en ammonia of schoonmaakazijn.

Stel hier je vraag via WhatsApp