Terug naar overzicht

Monumentenglas

Ontdek ons assortiment monumentenglas, heel geschikt voor restauratie of renovatie van historische panden. Kies uit traditionele stijlen zoals Goethe glas (mondgeblazen), Restover (met sterke vertekening) of minder vertekend monumentenglas met zichtbare trekstrepen. Let op de oriëntatie van de trekstrepen om de authentieke uitstraling te behouden. Geschikt voor gebruik in beschermde monumenten of om het historische karakter van uw pand te versterken.

Wat zijn je voorkeuren

Vul uw specificaties hieronder in en bereken direct uw prijs.

 50,81 460,00

 Alles herstellen
Formaat (in mm)
Formaat
De maten die u invult zijn de glasmaten, ook wel de bestelmaten of maakmaten  genoemd.  U dient zelf rekening te houden met eventuele omtrekspeling. Het glas wordt zo gesneden dat eventuele trekstrepen verticaal komen. Het glas wordt op precies die maten gemaakt die u opgeeft, met een afwijkingstolerantie van max. 2mm. Vult u eerst de maten in, daarna kunt u de gewenste dikte aangeven. Let op: wilt u een grotere afmeting bestellen, meer dan 3100 mm breed of 3100 mm hoog, dan is het handig om ons hierover per mail te berichten via online@aartbouman.nl. Op basis van de gegevens die u ons verstrekt kunnen we dan de goede prijs bepalen en u een offerte sturen.

Er zijn geen varianten beschikbaar voor de opgegeven afmetingen. Kunnen Lengte en Breedte misschien gewisseld?

Type
Afgeronde hoeken
Probeer te achterhalen welk soort glas in uw woning zit, als het hetzelfde moet worden. Monumentenglas is er in 3 en 4mm. 3mm is mogelijk voor ruiten tot 1 m², 4mm tot 1,5m². Pyrolitisch gecoat glas is verkrijgbaar in 4 en 6 mm. Glas groter dan 1,5m² kunt u beter in 6mm bestellen.
Verpakking
Verpakking
Wij bieden u de gelegenheid om uw glas te laten inpakken in folie, met hoekbeschermers. Dit kan handig zijn als u het glas zelf ook nog wilt vervoeren.   Verpakken doen wij niet standaard, om het milieu te sparen. De afvalberg is al groot genoeg, en alle beetjes helpen. Let wel; Wij verpakken tot maximaal 100x200 cm

Overzicht

Maat (mm)


Type


Opties


Afwijkende kleur

€ 


Verkoopprijs

€ 


Afgeronde hoeken

€ 


Slijpen

€ 


Verpakking

€ 


BTW

€ 

98% klanttevredenheid
Bezorging in Nederland en België
Artikelnummer: Monumentenglas Categorie:

Beschrijving

MONUMENTENGLAS

Monumentenglas is een verzamelnaam voor verschillende soorten glas die in monumentale panden gebruikt kunnen worden.

Tegenwoordig wordt glasplaten gevormd door het uit een oven op een tinbad te laten stromen. Het glas blijft op het tin drijven en koelt langzaam af. Daarom noemen we gewoon enkelglas ook wel ‘floatglas’. De stroomsnelheid bepaalt de dikte.

Vroeger werd glas mondgeblazen, het glas was niet echt vlak, maar bruikbaar voor vensters van kleine oppervlakte. Later ontdekte men een manier om de gesmolten glasmassa verticaal omhoog te trekken uit een bad van vloeibaar glas tot een hoogte waar het stolde op een gewenste dikte. In dat glas waren zogenaamde trekstrepen zichtbaar. Dit type glas ziet men nog wel in oude (monumentale) gebouwen van begin 20e eeuw.

Soms is het verplicht hetzelfde type glas te gebruiken, als het pand een monumentale status heeft en beschermd is, soms wil men dat zelf graag omdat het bij het gebouw past.

Het is ook nu nog mogelijk om deze varianten van monumentaal glas te bestellen.

Er zijn een paar soorten, afhankelijk van de periode waarin het gebouw gebouwd is;

  • Goethe glas is de huidige variant van het mondgeblazen glas.
  • Restover is getrokken glas met zeer veel vertekening. Je kijkt er “dronken”door heen.
  • Monumentenglas is de variant van getrokken glas met minder vertekening dan restover,

maar met nog wel duidelijk zichtbare strepen. Je kijkt er helder door heen.

Belangrijk hierbij is wel dat je let op het patroon van het glas, normaliter lopen de trekstrepen verticaal in het glas. Dus hierbij is het van belang dat de breedte en hoogte niet verwisseld worden!

Enkelglas met pyrolithische coating

Wat ook voor monumenten kan worden gebruikt, is enkelglas met een pyrolitische coating. Dit is gewoon glad enkelglas, met aan de binnenzijde een HR-coating. Hierdoor wordt de isolatiewaarde sterk verbeterd ten opzichte van gewoon enkelglas.

Let er echter wel op dat de coating krasgevoelig is, daarom moet het schoonmaken zeer voorzichtig gebeuren.

Er is ook isolatieglas als monumentenglas, maar hier hebben we het over enkelglas.

Toepassingen

Monumentenglas wordt toegepast in kozijnen van monumentale panden.

Het is ook mogelijk om getrokken glas te assembleren tot isolatieglas wanneer de ruimte er wel is maar de uitstraling gelijk moet blijven.

Neemt u hiervoor contact op met ons kantoor voor de mogelijkheden: 055- 760 1111 of verkoop@aartbouman.nl