Kachelruit stuk? Nieuwe plaatsen?
Dé 5 stappen voor plaatsing nieuw glas

De 5 stappen voor het vervangen van kachelglas

De R zit weer in de maand en dat betekent dat het stookseizoen is begonnen! Maar wat als het kachelglas kapot is? Een kleine barst in het glas kan er al voor zorgen dat u de houtkachel even niet aan kunt doen.

Geen paniek! Met nieuw kachelglas kan de houtkachel zo weer aan! U kunt kachelglas eenvoudig online bestellen, maar hoe bevestigd u die nieuwe ruit nou? Wij helpen u graag een handje op weg! Lees direct hoe u kachelglas kunt bevestigen.

Hoe vervang je kachelglas?

Gaat u zelf het kachelglas vervangen? Met de volgende 5 stappen kunt u eenvoudig zelf het nieuwe glas plaatsen. Ook als u twee linker handen heeft 😉

Stap 1: Demonteer de deur

Het werkt net wat makkelijker als het deurtje eruit is, dus demonteer (indien mogelijk) de deur van uw houtkachel. Bij sommige houtkachels kunt u de deur eenvoudig bij opening uit de scharnieren tillen en sommige kachels dienen los geschroefd te worden.

Het kan zijn dat de schroeven moeilijk los te draaien zijn. Spuit in dat geval van kruipolie op de schroeven en wacht een paar minuten. De schroeven zijn na het inwerken van de olie makkelijker los te draaien. 

Deurtje eruit? Leg de deur op een schone én platte ondergrond met de binnenkant van de deur naar boven. Het schoonmaken kan beginnen!

Stap 2 & 3: Kachelruit eruit halen en kozijn schoonmaken

2. Verwijder het koord rondom het gehele glas. Let op: kijk goed hoe het huidige koord gemonteerd is. Vaak is het koord geklemd, maar deze kan ook verlijmd zijn. Dit is belangrijk voor het terugplaatsen op de juiste wijze.

U kunt vervolgens de kachelruit uit het deurtje halen. Sommige klemmetjes zijn gemakkelijk te verwijderen, andere zitten geschroefd en dan kan het lastig zijn. Spuit hier ook een beetje olie of WD-40 op. Soms zit het vast met een latje, deze kan ook losgeschroefd op dezelfde manier.

Het oude glas kan bij het restafval, het is niet recyclebaar.

3. Maak het deurtje zo goed mogelijk schoon voordat u de nieuwe ruit plaatst. Zo weet u zeker dat de nieuwe ruit op de juiste manier bevestigd kan worden.

Tip voor het schoonmaken: Gebruik bijvoorbeeld een schroevendraaier om lijmresten van de deur af te halen. Daarnaast kunt u roestplekken eenvoudig verwijderen met een staalborstel.

Stap 4: Plaats een kachelkoord voor de ruit

Voordat u de nieuwe ruit in de deur plaatst, is het verstandig om ook direct het kachelkoord te vervangen. Met een kachelkoord kunt u de kachelruit vastzetten en zorgt u voor een goede afsluiting van het glas. Meestal zit er plat kachelkoord achter het glas. dat is makkelijk te bevestigen door de lijmlaag die erop zit. Plak het koord op het deurtje voordat u het glas erin zet.

In sommige gevallen is er rond koord nodig, deze is verkrijgbaar in verschillende diameters. Voordat u het koord gaat plaatsen, legt u een rups van 2 tot 3 cm lijm in de plek waar het koord moet komen. Leg het koord in de lijmlaag. Zorg dat het nieuwe koord onvervormd op de juiste plek terugkomt. 

Doet u dit niet, dan kan het koord op een later moment uit zijn plek schieten, waardoor het glas loslaat. Kijk na het plaatsen van het koord of u nog zichtbare lijmresten kunt verwijderen.

Stap 5: De nieuwe ruit plaatsen en deur bevestigen

Leg de nieuwe ruit voorzichtig in het frame op het koord. Plaats nu de klemmetjes of glaslat terug. Draai de schroeven voorzichtig dicht en bovendien niet te strak. Zo heeft het materiaal nog ruimte om later eventueel wat uit te zetten.

Gebruik nooit lijm op het glas, dit zal breuk tot gevolg hebben.

Zet de kacheldeur weer op de scharnieren (of draai de schroeven aan) en laat de deur 24 uur dicht zitten. Zo kan het kachelkoord goed drogen. Na een dag kunt de haard kachel weer gebruiken.

Bekijk ook onze andere blogs voor meer nuttige informatie en handige producten!

Stel hier je vraag via WhatsApp