Tips voor het schoonmaken van de kachelruit

Hoe maak ik mijn kachelglas schoon?

Zo’n prachtig haardvuurtje of gloeiend hete kolen, u kent het wel. De kachel is er niet alleen voor de warmte, het is ook een sfeervol schouwspel om naar te kijken! U kunt er op YouTube genoeg video’s van vinden en zelfs op televisie is wel eens urenlang een knisperend haardvuur uitgezonden. 

Heeft u een echte kachel in huis? Dan zit u zelf ongetwijfeld ook regelmatig naar het vuur te staren. Maar dat kan natuurlijk alleen als u het vuur van uw kachel ook echt kunt zien. 

Tijdens het stoken komen er roet- en vuildeeltjes vrij. Deze deeltjes komen ook terecht op het warme kachelglas waar ze blijven plakken. De aanslag zorgt ervoor dat het zicht op het vuur belemmerd wordt. En dat wilt u natuurlijk niet! Daarom is het belangrijk om het kachelglas regelmatig schoon te maken.

Vier manieren om uw kachelglas te reinigen

Om optimaal te genieten van uw kachel, is het belangrijk om het kachelglas goed schoon te houden. Hoe doet u dit nou het makkelijkst én snelst? Wij hebben een aantal manieren op een rij gezet voor het reinigen van uw kachelglas. Zo kunt u zelf kiezen welke manier het beste werkt voor uw houtkachel.

1. Reinig het kachelglas met as

Zorg voor een nat stuk keukenrol of krantenpapier. Zet de kachel op vol vermogen aan. Hierdoor worden de roetdeeltjes losgebrand. Gebruik een schoon papiertje om het losse vuil weg te vegen. Voilà! Laten de roetdeeltjes niet zo makkelijk los? Dan hebben ze een beetje hulp nodig. 

Dit doet u als volgt: verkreukel (een nieuw) vochtig keukenpapiertje of krantenpapier. Doop het papier in de as van de houtkachel en wrijf ermee tegen het glas. Herhaal dit een aantal keer, net zolang totdat alle roetdeeltjes zijn losgekomen. Wrijf met een schoon papiertje het losse vuil weg. Alsnog voilà!

2. Reinig het kachelglas met azijn

Gebruikt u liever geen chemische middelen? Dan is er, naast het gebruik van as, nog een tip: azijn! Veeg het vuil op uw kachelruit of het glas van de (open)haard weg met keukenpapier. Meng een beetje azijn met drie keer zoveel water in een plantenspuit. Spuit het vocht op het kachelglas en poets het vervolgens met een schoon keukenpapiertje.

3. Reinig het kachelglas met thee

In de categorie ‘grootmoeders tips’ lezen we ook veel dat mensen thee gebruiken om hun kachelglas te reinigen van roetaanslag. Hoe u dit doet? Neem een stuk keukenpapier en dep dit in een schaaltje met thee. Maak een prop van het papier en wrijf ermee over het glas. Gebruik een ander nat papiertje om de haard verder schoon te vegen. Droog af met (weer een nieuw en schoon) keukenpapier.

4. Reinig het kachelglas met: speciale kachelglasreiniger

Er zijn speciale (chemische) kachelreinigers te koop, ook in onze webshop. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Zo mogen deze reinigers bijvoorbeeld niet opdrogen op het glas. Spoel uw glas dus altijd heel goed na, bijvoorbeeld met een vochtige, schone doek.

Heeft u al het bovenstaande al geprobeerd en blijft er vuil zitten op uw kachelglas? Dan is het wellicht tijd voor een nieuwe ruit.

Voordelen kachelglas reinigen

Een groot voordeel van het regelmatig reinigen van het kachelglas​ is dat deze er weer prachtig en transparant uitziet. Daarnaast zorgt het goed schoonhouden van het kachelglas voor nog een voordeel. Door de roet- en vuil vorming op het kachelglas regelmatig te verwijderen voorkomt u isolatie door roet- en vuil vorming. En dit zorgt ook voor een schonere lucht. Wel zo handig toch?!

Is roetaanslag te voorkomen?

Het liefst verspeelt u natuurlijk zo weinig mogelijk tijd aan het schoonhouden van uw kachelruit of glas van de (open) haard. Kunt u voorkomen dat er aanslag op het kachelglas komt? Nee. Dat helaas niet. Wanneer u stookt met hout ontstaat er altijd vuil binnenin de houtkachel. Wat u wel kunt doen is zoveel mogelijk vermijden dat er aanslag op in de kachel en op het kachelglas ontstaat. 

In het geval van een houtkachel is het van belang dat u met het juiste hout stookt. Gebruik droog hout, zonder verfresten, olie of andere stoffen. Zo voorkomt u dat ongewenste reststoffen niet alleen het kachelglas, maar ook het rookkanaal vervuilen. Goed hout om mee te stoken is berkenhout, essenhout, eikenhout of elzenhout. Andere tips zijn: gebruik geen grote houtblokken, gebruik de Zwitserse stookmethode, zorg voor een goed en modern rookkanaal en houd de schoorsteen schoon.

Krijgt u het kachelglas niet meer schoon?

Dan is het tijd voor een nieuwe ruit. Wij hebben altijd hittebestendig kachelglas op voorraad, waardoor u op korte termijn het kachelglas kunt vervangen. U bestelt eenvoudig een nieuwe kachelruit op maat in onze webshop. Lees meer over het vervangen van kachelglas

Wilt u meer weten over de mogelijkheden of heeft u een vraag over kachelglas? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u graag over kachelglas.

Nieuw kachelglas bestellen?

U kunt heel eenvoudig online kachelglas bestellen! 

Bekijk ook onze andere blogs voor meer nuttige informatie en handige producten!

Stel hier je vraag via WhatsApp