HR++ glas laten plaatsen!
Gaat het passen?

HR++ glas in oude kozijen

Is uw ruit kapot? Of wilt u de woning beter isoleren? Wat de reden voor het plaatsen van nieuw glas ook is, dit is hét moment om na te denken over beter isolatieglas dan bijvoorbeeld standaard dubbelglas. Maar past HR++ glas wel in uw huidige kozijnen? Of betekent nieuw isolatieglas dan ook meteen dat u de kozijnen moet laten vervangen?

Wij vertellen u precies waar u allemaal rekening mee kunt houden als u enkelglas of standaard dubbel glas wilt vervangen door HR++ glas.

Wat is het verschil tussen HR++ glas en standaard dubbelglas?

Voordat we ingaan op de vraag of HR++ glas past in uw huidige kozijn, vertellen wij u eerst nog even in het kort wat nou het grote verschil tussen standaard dubbelglas en HR++ glas is. Het is eigenlijk niet heel ingewikkeld. HR++ glas is een verbeterde versie van standaard dubbelglas.

HR++ glas, ook wel hoogrendementsglas genoemd, heeft een hogere isolatiewaarde. De hogere isolatiewaarde komt doordat HR++ glas een speciale coating aan de binnenzijde van het glas heeft. Deze coating weerkaatst warmte terug in de woning, waardoor het dus niet verloren gaat. En houd de kou buiten. Daarnaast is de spouw tussen de twee glasbladen niet gevuld met lucht, zoals bij standaard dubbelglas, maar met zogeheten edelgassen. Edelgassen hebben een hogere isolatiewaarde dan lucht. Vaak word er gewerkt met Argon Gevuld Glas, maar er kan ook Krypton in die ruit gaan waardoor je net een hogere isolatiewaarde houd met een minder bredere sponning.

Past HR++ glas in mijn kozijn?

Vaak is de gedachte dat HR++ glas gewoon in het oude kozijn geplaatst kan worden. Echter is enkelglas(4mm) dunner dan HR++ glas, waardoor HR++ glas niet in het oude kozijn geplaatst kan worden. Bekijk de sponningbreedte van het kozijn om de juiste breedtemaat van het glas te bepalen. Dit is de breedte waar het stuk glas in geplaatst wordt. Om HR++ glas te kunnen plaatsen moet de breedte minimaal 21 mm zijn.

Hier kan overwogen worden om met een soort monumentenglas te werken.

HR++ glas plaatsen in nieuwbouwwoningen
Bij nieuwbouwwoningen is het plaatsen van HR++ glas vaak geen probleem. Bij deze woningen zijn de kozijnen vaak nieuw en het glas nagenoeg altijd maximaal isolerend. Dit betekent dat ze al in een brede sponning zitten en bovendien het gewicht van het glas kunnen dragen.

Let wel op dat er aanvullende mogelijkheden zijn zoals geluidswerend-, zonwerend, en of inbraakwerend glas. Als u dan toch nieuwe kozijnen plaatst kunt u meteen hier over na denken. Deze soorten glas zijn vaak dikker, dus dan kan je er maar beter vooraf over na denken.

Bij het plaatsen van HR++ glas in nieuwbouwwoningen zijn veel mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan houten of kunstof kozijnen, maar ook de kleur van het kader in het glas. Dit kan aluminium, maar ook een zwart kader zijn.

HR++ glas plaatsen in oude woningen met dubbelglas
Zijn uw huidige kozijnen voorzien van standaard dubbelglas? Maar is dit glas al behoorlijk wat jaartjes oud? Dan kan er bijna altijd zonder probleem HR++ glas worden geplaatst in de huidige kozijnen. Wel adviseren wij altijd om eerst naar de staat van de huidige kozijnen te kijken. Zijn deze slecht en aan vervanging toe? Dan is ons advies om ook direct de kozijnen te vervangen.

HR++ glas plaatsen in oude woningen met enkelglas
Bij nieuwbouwwoningen is het plaatsen van HR++ glas vaak geen probleem, maar bij oudere woningen is dit net even anders. Oude woningen beschikken vaak nog over sponningen met enkelglas. Enkelglas is een stuk lichter en bovendien dunner dan dubbelglas. De vraag is dus vaak of het kozijn het extra gewicht van isolatieglas (HR++ glas) kan dragen en of de sponningbreedte diep genoeg is. Daarnaast moet er aandacht zijn voor goede tocht (kier) afdichting.

Hoe kun je ervoor zorgen dat het glas wél past?
Heeft u oude houten kozijnen die eerder waren voorzien van enkelglas? De dikte kunt u ondervangen door bijvoorbeeld andere latten te gebruiken of het raam uit frezen. Zijn de bovenstaande opties niet mogelijk? Laat u zich dan adviseren over de mogelijkheden van modern isolatieglas en/of monumentenglas. Hiermee wordt met een geringe dikte toch een goede isolatiewaarde gerealiseerd. En met monumentenglas wordt bovendien de monumentale look van het glas behouden. Beter isoleren dus met een authentiek randje! Check direct één van onze opgeleverde projecten met monumentenglas.

HR++ glas met nieuw kozijnen
Staat het vervangen van ramen en kozijnen al op uw wensenlijstje? Dan is het toepassen van HR++ glas geen enkel probleem. Als u kiest voor nieuwe kozijnen, heeft u zelfs de mogelijkheden voor Triple glas.

Besparen met HR++ glas

Enkelglas of dubbelglas vervangen door HR++ glas is een beste investering. Maar aan de andere kant merkt u wel meteen dat het comfort in huis zal toenemen en de kosten op de energierekening zullen afnemen. En dat is vandaag de dag helemaal aantrekkelijk gezien het feit dat de gasprijzen flink zullen gaan stijgen.

Voor dit jaar geldt er ook een subsidie voor het verduurzamen van uw woning.

Vragen? Twijfels? Laat u altijd adviseren!

Er zijn een hoop zaken waar u over na moet denken bij het plaatsen van HR++ glas. Heeft u twijfels? Of spelen er nog vragen bij u op? Laat u dan altijd door ons adviseren! Wij weten wat de mogelijkheden zijn en zoeken samen met u de beste oplossing voor uw woning. Vraag direct vrijblijvend een offerte en inmeet gesprek aan.

Bekijk ook onze andere blogs voor meer nuttige informatie en handige producten!

Stel hier je vraag via WhatsApp