Enkelglas isoleren zonder kozijnvervanging of dubbelglas?
Een maximale isolatiewaarde is zeker mogelijk!

Hoeveel bespaar ik met voorzetramen?

Wilt u voorzetramen plaatsen voor het enkelglas in uw woning? Of voor uw enkel glas-in-lood in de bovenlichten bijvoorbeeld? Ontdek in deze blog meer over voorzetramen én wat u hiermee bespaart.

We worden allemaal gestimuleerd om ons huis te isoleren en met de huidige hoge energieprijzen doen we daar graag aan mee. Het liefst willen we overal HR++ glas, maar dat is niet altijd haalbaar. Als uw ramen te dun zijn voor dubbelglas bijvoorbeeld. Er zou een forse investering nodig zijn voor het aanpassen van de ramen of voor heel dun isolatieglas (monumenten- of vacuümglas).

Zo werken voorzetramen.

Voorzetramen schroeft u op het houten raam, dus het maakt niet uit dat er weinig ruimte in het raam is. Er is alleen een houten rand van 18mm rondom het glas vereist. Met een relatief kleine investering kunt u zo toch fors besparen op de energierekening!

Voorzetramen zorgen voor een laag stilstaande lucht tussen het bestaande glas en het glas van het voorzetraam, dus betere isolatie. De isolatiewaarde is te vergelijken met standaard dubbelglas (dus zonder HR-coating). Deze was met 4mm enkelglas ca 5.8 W/m²K en wordt gehalveerd wanneer u er een voorzetraam voor plaatst, naar ca. 2.8 W/m²K.

Maar hoeveel geld scheelt dat?

Hoeveel u precies bespaart met voorzetramen is lastig te berekenen. Het hangt er ook vanaf hoe hoog u de thermostaat zet én hoe hoog de gasprijzen zijn. Met de huidige gasprijzen anno 2023 is de besparing veel hoger dan twee jaar geleden.

Gemiddeld genomen is de besparing na het plaatsen van een voorzetraam, voor een gemiddelde eengezinswoning met ongeveer 20m² glas, berekend op €200,- per jaar. Dit kan oplopen tot wel €500,- bij een gasprijs van € 3/m³. Dus huizen die nog voorzien zijn van enkelglas of waar dubbelglas niet mogelijk is, zijn voorzetramen een goed alternatief.

Bespaar meer met een HR-coating

Om nog meer te isoleren, kunt u er ook voor kiezen om het glas in de voorzetramen te laten voorzien van een HR-coating. Deze werkt het beste als achterzetraam (dus binnen in de woning), maar ook op een voorzetraam (dus aan de buitenkant van de woning) heeft het zeker toegevoegde waarde.

De HR-coating zal, wanneer het eenmaal opgewarmd is, de warmtestraling van binnenuit tegen houden. Resultaat? De warmte verdwijnt niet naar buiten. Hoe eerder de warmte deze coating tegenkomt, hoe beter. Dat is ook de reden waarom het bij een achterzetraam meer effect heeft dan bij een voorzetraam.

De isolatiewaarde van een voor- of achterzetraam met HR-coating benadert die van HR++ glas. In een gemiddelde woning bespaart u daarmee al gauw tot €300,- tot €750,- per jaar op de stookkosten, afhankelijk van de gasprijs.

Dus een voorzetraam: ja of nee? Zeker wanneer u de voorzetramen zelf monteert, wat echt niet moeilijk is, is de investering binnen een redelijke termijn terugverdiend.

Meer weten over voorzetramen?

Ontdek hier alle voordelen van voorzetramen, de montage én ons aanbod. Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan onze glasexperts. Zij helpen u graag verder.

Direct voorzetramen bestellen?

Dat kan eenvoudig online!

Bekijk ook onze andere blogs voor meer nuttige informatie en handige producten!

Stel hier je vraag via WhatsApp