Wanneer voorzetramen gebruiken?
In een perfecte wereld zou dubbelglas HR++ voor ieder raam de standaard zijn, maar soms is dat niet haalbaar.
Wilt u uw woning beter isoleren? Of ben u simpelweg op zoek naar nieuw glas vanwege bijvoorbeeld ruitschade? Wat de reden hiervoor ook is, dit is hèt moment om na te denken over HR++ glas. Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig namelijk voor HR++ glas. Maar waarom is dit precies? Dat leggen wij u haarfijn uit!
HR++ glas wordt ook wel hoogrendementsglas genoemd. Het is een type dubbelglas dat extra goed isoleert. HR++ glas bestaat uit twee glasplaten die door een afstandhouder uit elkaar worden gehouden.
De ruimte tussen het glas wordt bij standaard dubbelglas gevuld met lucht. Bij HR++ isolatieglas wordt deze tussenruimte niet gevuld met lucht, maar met edelgassen (meestal Argon gas).
Daarnaast is het glas aan één zijde gecoat met een reflecterende metaalcoating, die de warmte terug de ruimte in reflecteert. Dit noemen we ook wel de zogenaamde HR-coating.
Dit maakt dat het glas nóg beter isoleert.
Om uw woning of bedrijfspand zo mogelijk te isoleren, is het beperken van warmteverlies erg belangrijk. De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in de zogeheten U-waarde. De U-waarde geeft aan hoeveel warmte het glas doorlaat door beide zijden. Hoe lager dit getal, hoe beter het glas isoleert.
Daarnaast kunt u een goede U-waarde herkennen aan de plusjes achter HR. Hoe meer plussen, hoe hoger de isolatiewaarde. Wij bieden verschillende glassoorten aan met een goede U-waarde. U kunt bijvoorbeeld denken aan dubbelglas, Triple glas of monumentenglas.
Hieronder gaan wij kijken naar de HR++ glas isolatiewaarde in vergelijking tot dubbelglas en HR+++.
We benoemde het hierboven al even: de vulling tussen de spouw en de speciale metaalcoating. Dit zijn de grote verschillen tussen dubbelglas en HR++ glas. Beide eigenschappen zorgen ervoor dat HR++ glas minder kou doorlaat en dus een hoger rendement bereikt qua isolatiewaarde.
Wat is U-waarde?
Met de U-waarde wordt aangeduid hoeveel warmte er per graad temperatuurverschil, per seconde, per m2 doorgelaten wordt tussen de ene en de andere kant van het glas. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er doorgelaten wordt en hoe hoger de isolatiewaarde van het glas is.
Het soort isolatieglas | De isolatiewaarde van het glas (Ug-waarde) |
Dubbelglas | 2.8 |
HR++ | 1.1 |
HR+++ Triple glas | 0.5 – 0.9 |
U ziet dus dat HR+++ glas (ook wel Triple glas genoemd) nóg beter isoleert dan HR++ glas. De vraag is dan ook, waarom zou u de keuze maken voor HR++ terwijl HR+++ glas nog beter isoleert?
Let wel op: Triple glas past (bijna) niet in bestaande ramen
Bij het aanschaffen van HR+++ glas moet u naast plaatsing van glas ook rekening houden met de kosten voor het plaatsen van nieuwe (draai)ramen. Vaak past HR+++ glas namelijk niet in uw standaard (draai)ramen omdat het driedubbele glas stukken zwaarder en dikker is dan HR++ of enkelglas. Hierdoor past het glas vaak niet.
Het raam moet het gewicht van dit glas wel kunnen dragen. Hierdoor is het noodzakelijk dat de ramen en tochtstrips vervangen worden. En dit kan flink in de kosten lopen. Om de kosten wat te reduceren, kunt u subsidie aanvragen. Het plaatsen van HR++ glas is dus een stuk voordeliger dan HR+++ glas.
Het grootste voordeel van HR++ glas is natuurlijk de hoge isolatiewaarde. Maar wat zijn nu de grote pluspunten van deze isolatiewaarde? Hieronder geven wij u drie belangrijke punten, die u zeker mee kan nemen in uw overweging voor HR++ glas.
De hoge isolatiewaarde zorgt ervoor dat minder warmte verloren gaat. Hierdoor kunt u dus besparen op stookkosten.
Dit is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar zeker ook voor het milieu. En omdat dit glas goed voor het milieu is, worden er in sommige gemeentes subsidies gegeven op het plaatsen van HR++ glas.
Goed voor uw portemonnee is natuurlijk leuk meegenomen. Voor uw beeld: wanneer u van normaal dubbelglas naar HR++ glas gaat, bespaart u jaarlijks (in een gemiddeld huis) tot wel €436,-.
Benieuwd wat u kunt besparen? Op de website van Milieu Centraal staan wat rekenvoorbeelden.
Ook een voordeel van de hoge isolatiewaarde is de geluidsdichtheid. Of nou ja glas zal nooit 100% geluiddicht zijn, maar door de goed geïsoleerde ramen houdt u het grootste deel van alle geluiden buiten.
Woont u bijvoorbeeld in de stad? Dan geniet u met HR++ glas van een betere nachtrust!
De juiste glassoort kiezen is niet altijd makkelijk. Er zijn veel overwegingen te nemen. Twijfelt u over de aanschaf van HR++ glas? Of komen er nog vragen bij u op? Laat u altijd adviseren door één van onze experts! Dan gaan wij samen met u op zoek naar het juiste glas voor uw situatie!
In een perfecte wereld zou dubbelglas HR++ voor ieder raam de standaard zijn, maar soms is dat niet haalbaar.
Een vieze kachelruit is niet mooi, maar een kachelruit schoonhouden kan best lastig zijn. Lees onze tips voor het behoud van een heldere kachelruit.
Besparen met voorzetramen? Jazeker, wij vertellen in deze blog meer over de voordelen van voorzetramen.
Aart Bouman, uw glaspartner in Apeldoorn en omgeving. #meermetglas
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over u apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken.