Beschrijving
Waarom een (aluminium) voorzetraam kopen?
Een aluminium voorzetraam wordt gebruikt om op een eenvoudige manier je ramen van enkelglas te isoleren.
Daar waar je in bestaande (monumentale) situaties je kozijnen en/of ramen niet kan of mag isoleren met dubbel (HR++) isolatieglas, is een voorzetraam vaak een goed alternatief. Denk bijvoorbeeld aan glas-in-lood ramen die u wilt behouden.
Met het aanbrengen van een aluminium of houten voorzetraam op uw raamhout, verdubbelt u de isolatiewaarde van uw woning of kantoorpand.
Met het voorzetraam creëert u als het ware een extra stilstaande luchtspouw, wat tot 50% minder warmteverlies leidt. Naast een betere isolatiewaarde, dus het afsluiten van tocht, zorgt een voorzetraam ook voor een betere geluidsisolatie.
Kortom, een gemakkelijke en budgetvriendelijke manier om ramen goed te isoleren én daarmee te besparen op uw energierekening. U zult het comfort direct opmerken.
de Voordelen van aluminium voorzetramen
Twijfelt u nog over de aanschaf van aluminium voorzetramen? We hebben een aantal belangrijke voordelen voor u op een rij gezet.
Een voorzetraam van aluminium…
- verbetert de bestaande isolatiewaarde met ruim 50%,
- zorgt naast thermische isolatieverbetering ook voor geluidsreductie,
- heeft een zeer goede prijs/prestatie verhouding,
- is makkelijk in te meten en te monteren,
- werkt inbraak vertragend,
- is eenvoudig verwijderbaar voor een gewenste schoonmaak- en/of schilderbeurt,
- is duurzamer en minder krasgevoelig dan een kunststof variant (plexiglas),
- heeft een levensduur van ca. 50 jaar!
voorzetramen optimaal benutten
Aluminium voorzetramen hebben dus verschillende voordelen, maar het is óók goed om te weten hoe u optimaal van deze voorzetramen profiteert. Dat doet u door ze op het juiste moment te plaatsen én vervolgens goed te onderhouden.
Het plaatsen van voorzetramen kunt u het beste doen als het een tijdje goed droog weer is geweest. Als er in de oude situatie nog vocht aanwezig is, ontstaat er namelijk condens tussen het oude glas en het voorzetraam. Dit komt vooral voor bij oud glas-in-lood of vochtig houtwerk. Ontstaat deze condens toch? Geen paniek. U kunt de voorzetramen er altijd afhalen, droogmaken en de gevel laten drogen.
Wanneer u een achterzetraam (dus aan de binnenkant bevestigd) gebruikt bij glas-in-lood ramen, kunnen er vocht of kleine beestjes tussen het glas-in-lood en het voorzetraam komen. Dit zorgt voor condens en vuil. Daarom is het verstandig om af en toe de voorzetramen even te verwijderen en het glas schoon te maken. U kunt ze daarna eenvoudig weer terugplaatsen.
Zorg dat het raam aan de binnenkant super schoon is voordat het voorzetraam geplaatst wordt. Draag het liefst handschoenen tijdens de montage om afdrukken te voorkomen. Heeft u toch last van vlekken op de binnenkant van het voorzetraam? Bijvoorbeeld als de zon er op schijnt? Verwijder dan het raam en maak het schoon. Dit kan met water en ammonia of een goede glasreinigingsspray. Daarna afnemen met een droge, niet pluizige doek.
Voorzetramen bevestigen
Een voorzetraam bevestigt u met schroeven óf knevels van buitenaf op bestaand raamhout. Met knevels kunt u de ruit gemakkelijker weghalen om even schoon te maken. Schroeven hebben juist weer het voordeel dat ze minder opvallen. In beide gevallen kunnen er aan één zijde scharnieren worden toegepast. Dit kan handig zijn bij het loshalen, bijvoorbeeld wanneer u de ramen schoon wilt maken. Persoonlijk hebben wij een voorkeur voor alleen schroeven, zeker omdat in de praktijk na montage het raamwerk zelden wordt losgehaald.
Bevestigt u het frame van binnenuit de woning op het raamhout, dan noemen we dit een achterzetraam. De plek van montage, aan de binnenzijde of aan de buitenzijde, hangt af van de gemeentelijke voorschriften (bij monumenten) of van wat u persoonlijk een mooiere manier vindt.
Als u een keuze heeft, dan adviseren wij altijd plaatsing vanaf de buitenzijde. Zeker bij glas-in-lood ramen heeft plaatsing vanaf de buitenzijde de voorkeur. U blokkeert dan namelijk het beste alle weersinvloeden, zoals regen en wind. U beschermt dus het kwetsbare glas. Bovendien houdt u op deze manier ook geluid tegen.
Bij plaatsing van binnenuit is er bovendien vochtdoorslag mogelijk bij oud glas-in-lood. Hierdoor kunt u makkelijker condens krijgen tussen uw kozijn en het voorzetraam.
voorzetraam van gepoedercoat aluminium
Het meest gebruikte type voorzetraam is van (gepoedercoat) aluminium. Deze is mooi smal en bovendien onderhoudsarm. Standaard is dit voorzetraam verkrijgbaar in 4 RAL-kleuren en blank aluminium. Tegen een meerprijs zijn álle RAL-kleuren of kleuren van andere stalen mogelijk. Het voorzetraam wordt dan in de gewenste kleur gespoten.
levertijd aluminium voorzetramen
De levertijd van aluminium voorzetramen is op het moment ca. 7 werkweken.