Kachelglas

Hoe voorkom ik een vieze kachelruit?

Een vieze kachelruit is niet mooi, maar een kachelruit schoonhouden kan best lastig zijn. De dagen worden steeds kouder en dus gaat de kachel weer meer aan. Niets is gezelliger dan genieten van de warmte van de kachel, terwijl u naar het rustgevende vuurtje staart. Niemand wil een vieze, aangeslagen kachelruit die het zicht belemmert. Daarom delen wij graag een aantal tips om te voorkomen dat de kachelruit vies wordt.

Dé tips om te voorkomen dat uw kachelruit vies wordt

 1. Gebruik droog en schoon hout
  Zorg ervoor dat het hout dat u gebruikt schoon, droog en van de juiste kwaliteit is. Nat hout of hout met veel hars kan leiden tot roetaanslag op de kachelruit.

   

 2. Zorg voor goede verbranding
  Een efficiënte verbranding is een belangrijke bijdrage aan een schone kachelruit. Het vuur moet branden, niet smoren. Een goede luchttoevoer speelt hierbij een belangrijke rol.Let op! Als het windstil is, kunt u beter niet stoken, omdat er dan geen ‘trek’ is in de buitenlucht.

   

 3. Regelmatig onderhoud
  Het regelmatig onderhouden van de kachelruit is een van de belangrijkste stappen. Lees onze blog over het schoonmaken van je kachelruit en neem een kijkje bij onze handige schoonmaakartikelen die het klusje voor u klaren.

   

 4. Gebruik de juiste brandstof
  Voor het schoonhouden van de kachelruit is het kiezen van de juiste brandstof uiterst belangrijk. Bepaalde brandstoffen kunnen meer roet produceren dan andere, wat zorgt voor een snellere vervuiling van de kachelruit.

   

 5. Kachelventilatie
  Zorg ervoor dat er voldoende ventilatie aanwezig is in de buurt van de kachel. Deze ventilatie helpt bij een betere verbranding en voorkomt bovendien dat roetdeeltjes zich op de ruit hechten.

   

 6. Temperatuurcontrole
  Het is belangrijk om de temperatuur van de kachel in de gaten te houden. Een te lage temperatuur kan leiden tot onvolledige verbranding en roetaanslag.

   

 7. De kachel niet te lang op een laag vuur laten branden
  Het langdurig laten branden van de kachel op een laag vuur kan een stimulerende werking hebben op de vorming van roet. Stook de kachel op de juiste manier voor een schonere verbranding.

   

 8. Goede ventilatie in de ruimte
  Het is belangrijk dat u zorgt voor goede ventilatie in de ruimte. Neem een kijkje in ons assortiment aan ventilatieroosters om de luchtcirculatie te verbeteren en de verspreiding van roetdeeltjes te minimaliseren.

Met deze tips voorkomt u een ‘vieze kachel’ en kunt u komende winter volop genieten van het vuur. Zonder te irriteren aan een vieze kachelruit. Het heldere zicht draagt niet alleen bij aan de gezelligheid. Het biedt ook extra veiligheid, vanwege het goede zicht op de vlammen.

Bekijk ook onze andere blogs voor meer nuttige informatie en handige producten!

Wij bestaan 10 jaar!

We trakteren in de maand juli: 20% korting op voorzetramen

Gebruik kortingscode:
JULIVZR20

Stel hier je vraag via WhatsApp