Kachelglas kiezen

Welk type kachelglas moet ik kiezen?

Als eigenaar van een houtkachel, pelletkachel of een ander type kachel weet u waarschijnlijk hoe essentieel een hoogwaardige kachelruit is voor de prestaties, veiligheid en esthetiek van uw toestel. Of is dit juist nieuw voor u? In dit blog gaan we dieper in op de voordelen van goed kachelglas en de twee meest populaire opties voor kachelruiten: Robax en Neoceram.

De voordelen van kachelglas

Kachelglas is een speciaal soort glas dat bestand is tegen zeer hoge temperaturen. Het wordt gebruikt voor kachels, haarden, ovens, barbecues en andere toepassingen waar hitte een rol speelt. Kachelglas is geen gewoon glas, maar keramisch glas. Dat betekent dat het een lage uitzettingscoëfficiënt heeft, waardoor het niet snel krimpt of uitzet bij warmte of kou. Dit voorkomt dat het glas breekt of barst door temperatuurverschillen. Kachelglas heeft dus vele voordelen. Het is helder en transparant, waardoor u het vuur goed kunt zien. Het is ook makkelijk schoon te maken en te onderhouden. Bovendien is kachelglas veilig, omdat het niet uit elkaar spat als het breekt.

De verschillen in kachelglas

Wat is dan het verschil tussen kachelglas en gehard glas? Zoals al eerder geschreven is kachelglas geen gewoon glas, maar keramisch glas. Door de samenstelling is het glas zeer goed bestand tegen hoge temperaturen en grote temperatuurschommelingen. Hardglas is ‘gewoon’ glas, maar zo behandeld dat het bestand is tegen hoge temperaturen tot circa 100 graden. Ideaal voor tuinhaarden of bescherming tegen hitte en warmte, waarbij de bron wat verder weg ligt van het glas. Hardglas kan dus nooit toegepast worden in kachels of haarden. Wél als vloerplaat of glasplaten, nabij de open haard of kachel.

Robax kachelglas

Bij ons vindt u Robax 4 mm dik kachelglas van de firma Schott in het assortiment. Robax is een hoogwaardig hittebestendig glaskeramiek dat speciaal is ontwikkeld voor gebruik in kachels en haarden. Het staat bekend om zijn uitstekende warmtebestendigheid en duurzaamheid, waardoor het bestand is tegen extreme temperaturen die worden gegenereerd door verbranding van brandstof. Robax biedt ook een helder zicht op het vuur, waardoor u optimaal van de vlammen kunt genieten.

Neoceram kachelglas

Ook vindt u in de webshop Neoceram. Neoceram glas is een ander type hittebestendig glaskeramiek dat vaak wordt gebruikt voor kachelruiten. Dit type wordt met name gebruikt bij kachels die hun warmte afgeven aan de centrale verwarming/ warmte vat. Het biedt vergelijkbare eigenschappen als Robax, waaronder hoge warmtebestendigheid en duurzaamheid. Neoceram staat daarnaast bekend om zijn heldere en onbelemmerde kijk op het vuur, waardoor het een populaire keuze is bij kachelbezitters.

Beide typen kachelglas, Robax en Neoceram, bieden uitstekende prestaties en zijn geschikt voor gebruik in kachels en haarden. Neoceram glas is het enige keramisch glas dat dubbel gepolijst is, waardoor het bijzonder egaal is aan het oppervlak. Daardoor is het wat gladder en dus ook transparanter dan Robax glas. Onze voorkeur gaat dan ook uit naar Neoceram. Nog een aantal feiten op een rij:

Robax glas

Neoceram glas

Onderhoud en vervanging van kachelglas

Welk type kachelglas u ook kiest, regelmatig onderhoud is essentieel om de prestaties en veiligheid van uw kachel te behouden. Zorg ervoor dat u het glas regelmatig reinigt met een geschikte glasreiniger en vermijd plotselinge temperatuurveranderingen die schade kunnen veroorzaken. In geval van beschadiging of slijtage, vervang het kachelglas tijdig om optimale prestaties te garanderen.

Kachelglas bestellen

Kachelglas is een essentieel onderdeel van uw kachel of haard. Het kiezen van het juiste materiaal is van groot belang voor de prestaties, veiligheid en esthetiek van uw kachel. Of u nu kiest voor Robax of Neoceram, beide materialen bieden uitstekende warmtebestendigheid, duurzaamheid en helder zicht op het vuur. Zorg ervoor dat u regelmatig onderhoud uitvoert en het glas tijdig vervangt om jarenlang te kunnen genieten van uw kachelervaring. Denk naast het glas ook aan het vervangen van het kachelkoord.

In de webshop kunt u kiezen voor meerdere varianten kachelglas. U kunt zelf de vorm en de afmetingen van het glas bepalen, zolang het niet gebogen of geboord is. Daarnaast kunt u ook kiezen voor een hardglazen glasplaat of een hardglazen vloerplaat van glas om uw vloer te beschermen tegen vonken of gloeiende kolen.

En: op werkdagen voor 12.00 uur besteld is dezelfde dag nog verzonden. Hulp nodig bij het bestellen? Neemt u dan contact met ons op.

Bekijk ook onze andere blogs voor meer nuttige informatie en handige producten!

Stel hier je vraag via WhatsApp