De werking van een ventilatierooster

Hoe werkt een ventilatierooster?

Het wordt tijd dat we de ventilatieroosters eens flink in de spotlight zetten. Want ventileren is belangrijk, voor mens, huis én eventuele huisdieren. In dit blog beschrijven we hoe een ventilatierooster werkt, wat het doet, waar je op moet letten én we pakken meteen een aantal veelgestelde vragen mee.

Wat is een ventilatierooster?

Ventilatieroosters werken volgens het natuurkundige principe van luchtdrukverschillen. Door het toepassen van meerdere ventilatieroosters (liefst tegenover elkaar) zal de lucht zich gemakkelijk door de ruimte verspreiden. Aan de kant met hoge druk zal frisse lucht het huis of de ruimte binnenstromen en aan de kant met lage druk zal de ‘oude’, minder frisse lucht naar buiten stromen.

Hoe werkt ventileren precies?

Elk type ventilatierooster heeft zijn eigen luchtdoorlaat. Deze bepaalt de ventilatiecapaciteit uitgedrukt in m²/s. De ventilatiecapaciteit die we in de kenmerken per rooster aangeven is de capaciteit bij 1 Pa per meter. Of eenvoudiger uitgelegd: aan de ene kant moet de lucht door de wind/luchtstroming de woning binnenkomen en ergens moet er ook weer lucht uit. Het praktische advies is dan ook om daar in de praktijk rekening mee te houden door in het huis op meerdere plekken (in meerdere gevels) een Duco ventilatierooster te plaatsen.

Houd er dan ook rekening mee dat er onder deuren wel een kier zit waar de lucht onderdoor kan stromen. Wanneer een ruimte vrij dicht is afgesloten, kan er geen luchtcirculatie ontstaan en wordt de lucht dus niet verfrist. Het gevolg kan zijn dat de slaapkamer muf ruikt, u een duf gevoel krijgt en niet goed uitgerust wakker wordt. In een badkamer is er een verhoogde kans op schimmelvorming.

Zes veelgestelde vragen over ventileren

1. Hoeveel ventilatieroosters zijn er nodig in een woning?

Voor nieuwbouw zijn er vaak eisen in het bestek hoeveel er geventileerd dient te worden. Voor bestaande woningen wordt per 10m² minimaal één meter rooster met een capaciteit van 10 dm³/s geadviseerd.

2. Hoe bedien ik een ventilatierooster?

De bediening gebeurt standaard met een kleine hendel die uitsteekt uit het rooster. Deze zit zowel aan de linker als aan de rechterzijde. Optioneel kunt u ervoor kiezen om het rooster te bedienen met een koord of met een stang die aan het hendel wordt vastgemaakt en naar beneden hangt. Dit is vooral handig als het ventilatierooster op een plek zit waar u niet goed bij kunt.

3. Houd geluid buiten de deur

Woont u op een plek waar buiten een hoge geluidsbelasting kan plaatsvinden? Zoals aan een drukke rondweg, spoorweg, snelweg of grenst uw woning aan een schoolplein? Goed nieuws, we hebben in ons assortiment ook ventilatieroosters met een geluidsreducerende eigenschap. Denk hierbij aan een suskast, type glasmax (licht geluidsreducerend) of type duco max (zwaar geluidsreducerend) van de firma Duco.

4. Wat kan een ventilatierooster betekenen bij pollenallergie?

Als u een allergie heeft, bijvoorbeeld voor pollen, dan is er optioneel een pollenfilter verkrijgbaar. Deze wordt in het rooster geplaatst door de klep aan de binnenzijde eraf te klikken en na de plaatsing er weer op te doen. Deze strook van stof/foam leg je in de luchtdoorlaat van het Duco ventilatierooster en deze filtert de binnenkomende lucht. Je stopt het aan de binnenzijde van het ventilatierooster in de afneembare klep. Let wel, dat kan niet bij elk ventilatierooster, wij adviseren het pollenfilter te gebruiken bij het ventilatierooster type Ducoton 10. Informeer gerust bij Aart Bouman, uw online-partner in glas.

5. Heeft een ventilatierooster vliegengaas?

Naast een pollenfilter, kunt u er ook voor kiezen om in het rooster een vliegengaas te plaatsen. Het rooster is van zichzelf al insectenwerend voor de gemiddelde insecten, maar voor de kleine vliegjes zou het aanbrengen van vliegengaas een aanvullende uitkomst kunnen zijn. Het vliegengaas kunt u bijvoorbeeld bij de bouwmarkt kopen en op maat maken.

Benieuwd naar meer goede redenen om een ventilatierooster te plaatsen? In ons blog ‘Waarom een ventilatierooster plaatsen’ geven we u nog meer voordelen van een ventilatierooster.

6. Hoe maak ik een ventilatierooster schoon?

Elk type ventilatierooster is onderhoudsarm en kan van zichzelf jarenlang mee. We adviseren wel om twee keer per jaar het kapje aan de binnenzijde van de woning er af te halen en er een stofborstel of stofzuiger doorheen te halen.

Wat ook goed werkt is een droge, niet pluizige doek in combinatie met onze glasreiniger. Zo verwijdert u onder andere klein vuil en spinrag. Belangrijk, want vuil zal op lange termijn het functioneren verminderen.

Meer vragen over ventilatieroosters?

Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen over ventileren of ventilatieroosters? Neem dan gerust contact met ons op. Of bestel eenvoudig nieuwe ventilatieroosters in onze webshop.

Ventilatieroosters bestellen?

Bekijk ook onze andere blogs voor meer nuttige informatie en handige producten!

Stel hier je vraag via WhatsApp