Condens op het raam?
Is dat een probleem?

Condens op uw ramen?

Voor we ingaan op het ‘probleem’ wil ik u eerst even een vraag stellen. Zit de condens aan de binnenkant of de buitenkant van uw woning? Gekeken?

Of het ‘goed’ of ‘fout’ is wordt bepaald door aan welke kant condens op de ramen voorkomt. Condens aan de binnenkant is niet goed en de oplossing leest u in deze blog! Condens aan de buitenkant van het raam is eigenlijk een compliment voor de isolatiewaarde.

Lees alles over de oorzaken en gevolgen van condens op ramen!

Condens op uw ramen aan de binnenkant?

Condens aan de binnenkant van de woning ontstaat (bijna) altijd bij een lage buitentemperatuur en een hoge luchtvochtigheid in de woning. Het aanwezige vocht condenseert tegen het (koudere) glas oppervlakte. 

Bij HR++ glas is dit oppervlak door de goede isolatie vaak warmer en gebeurt dit minder snel. Maar dit is ook afhankelijk van de situatie. Condens op ramen aan de binnenkant raam is overigens bij nieuwe ruiten geen fout in het product.

Condens op ramen binnenkant doet zich dus voor bij een te hoge luchtvochtigheid in huis. Het vocht in huis produceren we voornamelijk zelf. Denk aan koken, wassen, sporten, slapen, maar ook door te ademen.

Wanneer de warme, vochtige lucht niet kan ontsnappen en in contact komt met een koud oppervlak, zoals bijvoorbeeld een raam, condenseert het vocht op het raam. Vandaar dat condens op ramen veel voorkomt in de slaapkamer.

Hoe ontstaat condens aan de buitenzijde van glas?

Condens aan de buitenzijde van glas is een compliment voor de isolatiewaarde! Door de zeer goede isolatiewaarde van de binnenruit (kant van de HR-coating) warmt de buitenruit niet meer op. Als ’s morgens de buitentemperatuur oploopt wordt de buitenlucht warmer dan de buitenruit. Hierdoor ontstaat condens op ramen die na korte tijd vanzelf verdwijnt. Dit is afhankelijk van de aanwezige luchtstroming en de zonzijde.

Condensatievocht op ramen?

Oude woningen hebben vaak minder last van condensatievocht op ramen dan nieuwe woningen. In oude woningen komt er vaak nog verse lucht binnen via kieren en spleten. Nieuwe of gerenoveerde woningen zijn meestal zo goed geïsoleerd dat deze verluchting niet meer vanzelf gebeurd.

Heeft u een woning van 25 jaar of jonger, dan is ventilatie belangrijk om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden. Hier kies je het beste voor een decentraal ventilatiesysteem. Dat werkt efficiënter, dan bijvoorbeeld een afzuigventilator of het openzetten van ramen en deuren.

Let op! Behalve ventileren en bovengenoemde oorzaken kunnen ook andere problemen meespelen. Denk bijvoorbeeld aan grondwater wat via de muren omhoog trekt. Bij doorslaand vocht kan de regen via de muren naar binnen trekken. Dan is ventileren niet meer de oplossing én zult u naar andere oplossingen moeten gaan kijken.

Gevolgen van condens in huis?

De gevolgen van condens in huis kunnen zorgen voor nieuwe problemen. We beschrijven een aantal problemen die kunnen ontstaan als gevolg van condens op ramen of in huis.

Tip 1: Houtrot door condens op ramen

Als u condens op uw ruit heeft, dan loopt het vocht naar beneden in het houten kozijn. Door het vocht dat in het hout gaat zitten, kan het hout gaan rotten. Het kozijn wordt hierdoor zwak en er kan houtrot ontstaan met als gevolg dat er schimmelvorming ontstaat. En dat is natuurlijk heel vervelend en uiteindelijk ook niet goed voor de gezonde lucht in huis.

Tip 2: Vocht op ramen door onvoldoende/ slechte ventilatie

Wanneer de ramen aan de binnenkant van de woning beslaan is dat een signaal dat er niet genoeg aandacht is besteed aan het afvoeren van ‘vieze’, vochtige lucht. En er te weinig aanvoer is van verse lucht. Wanneer er sprake is van condens aan de binnenzijde van de woning zorg voor voldoende en goede ventilatie. 

Tip 3: Muffe geur

Zoals net al even aangehaald kan er schimmel ontstaan door condens op ramen. Schimmel in huis kan een muffe geur veroorzaken. Dit zorgt natuurlijk voor een ongezonde leefomgeving. Daarnaast kan het doorslaan en wordt ook verf en behang aangetast. 

De gevolgen van een ongezonde leefomgeving zijn hoofdpijnklachten, allergieën, waaronder irritaties aan neus, keel of ogen.

Wat kunnen we doen aan het probleem condens op ramen?

Als u uw beglazing gaat vervangen zorg dan dat er altijd goed gekeken wordt naar de mogelijkheden voor het ventileren. Dit om ventilatie problemen te voorkomen. Oké, nu we weten waar de verschillende oorzaken liggen, is natuurlijk de vraag ‘hoe gaan we condens op ramen voorkomen’?

We zetten een aantal tips tegen beslagen ramen in huis op een rijtje:

  1. Raam openzetten: maak er een gewoonte van om, zodra je wakker bent, in iedere kamer waar geleefd wordt, een raam open te zetten.
  2. Ventilatiemogelijkheden: zorg dat er in elke ruimte in huis een ventilatiemogelijkheid is. Door het toepassen van ventilatieroosters of ramen die opengezet kunnen worden.
  3. Optimaal ventileren: het optimale van ventileren is altijd in een doorstroom. Zorg dus dat er een stroom van verse lucht van de ene kant naar de andere kant van het vertrek mogelijk is.
  4. Condens buitenkant raam: maak ons trots en zorg dat er alleen condens aan de buitenkant van de woning ontstaat door voldoende isolerende beglazing te plaatsen. Heeft uw huis nog enkel glas, lees meer over het vervangen van glas naar dubbelglas of triple glas.


Heeft u vragen? Wilt u meer weten over condens op ramen? Wij adviseren u graag en kijken graag mee naar de mogelijkheden om het probleem te voorkomen.

Bekijk ook onze andere blogs voor meer nuttige informatie en handige producten!

Stel hier je vraag via WhatsApp