Glasmaat bepalen

De glasmaat bepalen voor uw (volgende) glasproject? Zo doet u dat!

Ruit stuk en moet u uw glas vervangen? Of gaat u uw woning verduurzamen met isolatieglas? Dan is de juiste glasmaat bepalen heel belangrijk. Een kleine meetfout kan al zorgen voor slecht passend glas, lekkages of zichtbare zwarte randen.

We leggen u graag stap voor stap uit hoe u nauwkeurig glasmaten opmeet. Met onze praktische tips en voorbeeldberekeningen voorkomt u fouten én kiest u direct de juiste glasmaten wanneer u glas bestelt.

De juiste glasmaat bepalen: het begint met goed meten

Geen verrassing natuurlijk, uiteraard is goed meten erg belangrijk. U wilt immers de juiste glasmaat bestellen. Onze gouden tip?

Meet op twee manieren en vergelijk de uitkomst. Extra aandacht wanneer er al dubbelglas in uw kozijn zit, dan gaan we ervan uit dat de sponningbreedte minimaal 17 mm is.

  1. Meet binnen de dagmaat (A) in de breedte en in de hoogte + rondom 12 mm voor het kader.
  2. Meet buiten de sponningmaat (B) in de breedte en in de hoogte + rondom 4 mm (speling).


De uitkomsten mogen alleen minimale verschillen opleveren, anders weet u dat er een meetfout is gemaakt.

Wilt u de glasmaat bepalen, maar zit er in de oude situatie enkelglas?

Als er in de oude situatie enkelglas zit, is het opletten! Sommige oude ramen hebben een sponningbreedte van 10 of 12 mm. De sponningbreedte is dan te klein en dan komt de zwarte rand in het zicht. In dat geval is uitfrezen een oplossing.

Zorg dat de sponningbreedte 15 mm wordt. Als de sponningbreedte kleiner is dan 15 mm, kunt u niet de dagmaat + 12 mm nemen voor de glasmaat. Dan past het glas niet. Als u sponningmaat -8 mm neemt, komt de zwarte rand in het zicht.

Glasmaat bepalen voor nieuw isolatieglas

Meet u op twee manieren en zit er een verschil in de uitkomst? We geven een voorbeeld:

a) Stel: u meet de dagmaat 1000 mm breed x 500 mm hoog.
Glasmaat wordt dan 1000 + 2×12 mm (kader) en 500 mm + 2×12 mm (kader): 1024 x 524 mm.
b) Stel: u meet de sponningmaat 1030 mm breed x 530 mm hoog.
Glasmaat wordt dan 1030 – 2×4 en 530 – 2×4: 1022 x 522 mm.

In dit voorbeeld verschillen dus de uitkomsten. In dit geval adviseren wij te middelen en de glasmaat te bepalen op 1023 x 523 mm.

In het voorbeeld gaan we uit van buitenbeglazing (de latten zitten aan de buitenzijde). Voor binnenbeglazing kunt u aan de buitenkant de dagmaat meten en aan de binnenkant de sponningmaat.

De glasmaat bepalen: glasdikte

Om de glasdikte te berekenen, hebben we de sponningdiepte nodig. Als u vast glas wilt meten en in hetzelfde kozijn zitten ook draaiende delen, dan is het eenvoudig: meet de sponning van het kozijn waar het draairaam in zit.

Is er alleen vast glas, steek dan een plamuurmes onder de ventilatielat óf tussen de glaslat en het kozijn, tot het tegen de sponningrug botst. Zet een streepje op het plamuurmes, meet het na en u heeft de sponningdiepte.

Bij een draairaam kunt u de dikte van het raam meten minus de sponningrug. Dan weet u de sponinngdiepte.

De formule van glasmeten is: glasdikte = sponningdiepte – glaslat – 2 x glasband.

Glasdikte berekenen - voorbeeld

Een willekeurig voorbeeld om de glasdikte te kunnen berekenen met; een sponningdiepte 40 mm – 17 mm glaslat – 2×4 mm glasband = 15 mm glasdikte.

Als we uitgaan van standaard isolatieglas, dan wordt de glassamenstelling 5-6-4* (HR) (5+6+4=15 mm). Hierbij is het eerste en het laatste getal de standaard glasdikte en het sterretje het glas met de coating aangeeft. Het middelste getal staat voor de spouw van het isolatieglas.

Wanneer u te weinig ruimte heeft voor HR++ glas, kunt u dunnere latten gebruiken; 15 x 17 in plaats van 17 x 19. Dan houdt u 2 mm extra voor het glas. Als er gebruik gemaakt is van glaslatten met sponning, dan is er nog 2 mm extra ruimte voor het glas beschikbaar.

Wanneer u dan nog steeds geen HR++ kwijt kunt, is er de mogelijkheid van opdeklatten (tekening A). Opdeklatten bevestigt u niet in de sponning, maar op het kozijn. Er zijn ook nog opdeklatten met een sponning, waarmee de sponning vergroot wordt (tekening B).

Glasdikte bepalen? Heeft u nog vragen?

Het lijkt op papier heel eenvoudig, maar in de praktijk kan glasmeten best lastig zijn. En het is natuurlijk zonde als de meet uiteindelijk niet goed blijkt te zijn.

Heeft u meer zekerheid nodig over de maat? Neem dan contact met ons op.

Bekijk ook onze andere blogs voor meer nuttige informatie en handige producten!

Stel hier je vraag via WhatsApp