Beglazingsmaterialen nodig?

Glasbenodigdheden die niet mogen ontbreken bij glasplaatsen

Of je nu enkelglas, dubbelglas of isolatieglas plaatst: zonder de juiste beglazingsmaterialen kom je niet ver. Met de juiste glasbenodigdheden zorg je voor een stevige montage, optimale isolatie én een strakke afwerking. Glasband, glasblokjes en beglazingskit zijn bijvoorbeeld essentieel voor een professionele afwerking. In deze blog lees je hoe je deze glasbenodigdheden effectief gebruikt.

Top 3 beglazingsmaterialen

Er zijn natuurlijk nog veel meer beglazingsmaterialen die ontzettend handig óf nodig zijn bij het plaatsen van glas. Toch willen we er drie uitlichten. Hier komen ze: de top 3 glasbenodigdheden uit onze webshop.

1. Glasband

We gebruiken glasband om een zogenaamde ‘beschermingsbuffer’ tussen het glas en het kozijn en/of glaslat te plaatsen. Het glas mag niet koud tegen het houten raam of kozijn gezet worden.

Door het toepassen van glasband voorkom je dat er een breuk en/of beschadiging in het glas ontstaat. Tevens creëer je met glasband ruimte voor je kitnaad. Daarnaast zorgt de beglazingsband ervoor dat bij winddruk de druk gelijkmatig over het glas wordt verdeeld. Dit vermindert het breukrisico. Wij adviseren glasband met een dikte 4 mm te gebruiken. Voor ondiepe sponningen is er ook een keuze voor 2 of 3 mm dik glasband.

2. Glasblokjes

Nummer 2 als het gaat om glasbenodigdheden: de beglazingsblokjes. Beglazingsblokjes zijn nodig om te zorgen dat de ruit niet direct op het kozijn staat. Het zorgt ervoor dat er ruimte vrij blijft tussen het glas en het kozijn.

Door deze tussenruimte kan het kozijn ventileren en kan het vocht weglopen. Wanneer je geen gebruik maakt van glasblokjes, zal de ruit in het vocht staan. Hierdoor kan de kitrand losraken en raakt de ruit lek.

Een lekke ruit is te herkennen aan de vochtvorming tussen de twee glasplaten. Het gebruik van beglazingsblokjes is dus echt heel belangrijk. De blokjes moeten de hele ruit kunnen dragen. Als de blokjes te klein zijn, is er een kans dat het glasblad niet goed wordt ondersteund en uiteindelijk zal gaan schuiven. Het beste kun je glasblokjes gebruiken die 2 mm breder zijn dan het (isolatie)glas dat je gaat plaatsen. Voor schuine dorpels gebruik je keggen.

3. Beglazingskit

In de categorie beglazingsmaterialen mag beglazingskit ook zeker niet ontbreken. Beglazingskit wordt langs de randen van het glas aangebracht om het af te dichten. Glas kitten zorgt niet alleen voor een strakke afwerking, het plaatsen van de kit heeft tevens een functie. Wanneer er géén kitnaad aanwezig is, kan het zo zijn dat het vocht rondom het raam niet volledig wordt tegengehouden. Vocht dat binnendringt zal op den duur houtrot als gevolg hebben. De beglazingskit moet twee dagen drogen. Na twee dagen moet je de ramen schoonmaken met afwasmiddel. Eventuele kitresten kunnen verwijderd worden met een glaskrabber.

Beglazingsmaterialen nodig? Shop glasbenodigdheden bij Aart Bouman

Beglazingsmaterialen zijn onmisbaar voor iedereen die glas plaatst. Of je nu een professional bent of een doe-het-zelver, de juiste glasbenodigdheden zorgen ervoor dat je glas duurzaam en professioneel kan plaatsen. Je bestelt alle glasbenodigdheden gemakkelijk in onze webshop.

Bekijk ook onze andere blogs voor meer nuttige informatie en handige producten!

Stel hier je vraag via WhatsApp